Annons
X
Annons
X

Steve Jobs lämnar vd-posten i Apple

Steve Jobs avgår överraskande från posten som vd i Apple. Beskedet fick Appleaktien att falla dramatiskt i efterhandeln.

Av Reuters, SvD, TT
(uppdaterad)

”Jag har alltid sagt att om det någonsin kommer en dag när jag inte kan fullgöra mina uppgifter och göra det som förväntas av mig som vd för Apple så skulle ni få veta först. Tyvärr har den dagen kommit”, skriver Steve Jobs i sitt uppsägningsbrev.

Den 55-årige medgrundaren av Apple har tidigare diagnostiserats med cancer i bukspottkörteln och har varit sjukskriven sedan 17 januari. Han deltog dock överraskande på en presskonferens i San Francisco i mars när företaget presenterade en ny version av sin surfplatta Ipad.

Jobs fortsätter som styrelseordförande medan Tim Cook tar över vd-posten.

Annons
X

Steve Jobs är världens trollkarl
John Sculley, tidigare vd i Apple

Steve Jobs stöttas och hyllas efter avgångsbeskedet, samtidigt som företrädare för Apple backar upp efterträdaren Tim Cook.

Art Levinson, ordförande för Genentech och ledamot i Apples styrelse, säger i ett uttalande att styrelsen ”har fullständigt förtroende för att Tim är rätt person att bli vår näste vd”. Han tillägger också att Steve Jobs kommer att fortsätta att bidra till förertaget med sin ”unika kreativitet och inspiration”.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  ”Steve Jobs är världens trollkarl. Inga kompromissser”, skriver John Sculley, som ledde företaget i ett decennium från 1983 i ett e-postmeddelande, enligt Wall Street Journal.

  Dave Morin, anställd på Apple mellan 2003 och 2006, lyfter fram Steve Jobs stora inflytande som inspiratör.

  – Steve har inspirerat en hel generation entreprenörer och kreativa personer till att tänka på innovation och design, säger han.

  Howard Stringer, Sonys koncernchef, hyllar Jobs kamp under den långa sjukdomstiden.

  – Hans briljans är väl dokumenterad, men vad man glömmer bort är med vilken tapperhet han har mött sin sjukdom, säger han enligt Wall Street Journal.

  Eric Schmidt, ordförande för sökmotorjätten Google Inc, deltar också i hyllningarna.

  ”Steve Jobs är inte vår fiende. Han är en veteran och ansedd aktör i branschen”, skriver han i en kommentar.

  Sedan Steve Jobs återtog rodret över företaget 1997 har Apple radat upp succéer såsom Ipod, Iphone och Ipad. Apple gick för två veckor sedan tillfälligt om oljebolaget om Exxon Mobile om titeln som världens högst värderade börsbolag.

  Steve Jobs besked om att han avgår fick Apple-aktien att falla kraftigt i efterhandeln. En förväntad reaktion efter ett förväntat besked, enligt Helena Nordman-Knutson, telekomanalytiker på Öhman Fondkommission. Hur framtiden ser ut för Apple är svårt att sia om. Nordman-Knutson pekar på andra företag, som Microsoft och Nokia, där en kreativ vd avgått och bolaget sedan fått svårare att hävda sig på marknaden.

  – Apple gör ju inga produkter som är bättre än andra men det finns något konceptuellt med märket som är fantastiskt. Men man ska komma ihåg att Apple inte alltid varit fantastiskt.

  Samtidigt tonar branschfolk ned risken för att Apple ska tappa marknadsandelar efter Jobs frånträde.

  – Apple har redan ett starkt grepp om marknaden som ikon och tack vare sina produkter, så jag tror inte det kommer hända något avgörande till följd av Jobs frånvaro, säger en anställd på Samsung i Sydkorea till Reuters.

  Jobs uppsägningsbrev blog.svd.se Vad kan du om Apple? quiz.svd.se

  SVD-TT-Reuters

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X