Annons
X
Annons
X

Steve Jobs hyllas världen över

Karismatisk visionär och hänsynslös perfektionist - Apples medgrundare Steve Jobs har gjort avtryck i historien.

Av Reuters, TT
(uppdaterad)
Foto: AP

Efter sin bortgång hyllas han nu världen över.

Teknikjätten Apple tillkännagav ”med djup sorg” att Steve Jobs avlidit. ”Steves briljans, passion och energi var källan till otaliga innovationer som berikat och förbättrat allas våra liv. Världen är oändligt mycket bättre tack vare Steve”, hette det i uttalandet.

Jobs dog på onsdagen 56 år gammal. Han växte upp i Kaliforniens Silicon Valley, hoppade av college och grundade Apple 1976 tillsammans med vännen Steve Wozniak. Under hans ledning har företaget utvecklat storsäljare som Appledatorn, Ipod, Iphone och Ipad. I många hyllningsord talades om att han revolutionerat vårt sätt att kommunicera och ta del av information och underhållning.

Annons
X

Han var inte bara visionär utan beskrivs även som en stenhård affärsman med en passion för minimalistisk design och sinne för reklam.

Men Jobs liv har inte bara varit en framgångssaga. Han adopterades bort som nyfödd, tvingades bort från Apple i mitten av 1980-talet och drabbades av cancer efter att ha nått toppen.

Steve Jobs diagnosticerades redan 2004 för en ovanlig form av cancer i bukspottkörteln. Efter flera års sjukskrivning återkom han 2009 som vd efter en levertransplantation. På grund av sjukdomen lämnade han vd-posten i augusti i år men stannade som styrelseordförande.

Apples vd Tim Cook, som tog över i augusti, sade i ett uttalande att ”Apple har förlorat en visionär och kreativt geni, och världen har förlorat en fantastisk människa”.

”Steve lämnar efter sig ett bolag som bara han kunde ha byggt, och hans anda kommer för all framtid att vara Apples grund”.

Telekomanalytikern Helena Nordman-Knutson, på Pareto Öhman fondkommission, säger att dödsbudet var väntat - men tycker att tidpunkten är högst symbolisk, endast dagar efter att den nya Iphone-modellen presenterats.

– Apple har redan en ny vd och Apple har ju kvar sina kreativa ingenjörer och sina kreativa människor. Men nu gäller det för dem att få karisman dit, att hålla uppe den där livsgnistan och mystiken. Det blir deras stora utmaning.

Utanför Apples högkvarter i Cupertino, Kalifornien, och vid Apple-butiker runt om i USA och världen samlades människor för att hylla Steve Jobs. De lade ner blommor, tände ljus och lämnade meddelanden - en talande bild av Jobs ikonstatus.

I Kina, där varumärket Apple är mycket populärt, lades nästan 35 miljoner hyllningar till Jobs ut på internet timmarna efter nyheten om hans död.

En av alla dem som hyllar Jobs är finländska Nokias vd Stephen Elop. Även om Jobs har gått bort lever hans ”passion för enkelhet och elegans” kvar, skriver Elop i ett Twitterinlägg.

Även i Sverige reagerar många på Steve Jobs bortgång.

– Jag har den största respekt för det han gjort och det han har byggt upp. Det är en sorgens dag för mig, säger tidningen MacWorlds chefredaktör Andreas Leijon.

Han tror att Steve Jobs kommer att hedras även i Sverige.

– Det tror jag absolut. Inte i samma utsträckning som i USA, men vi märker redan att vår Facebook-sida svämmas över av kondoleanser. Det kommer bli stort. Jag tror många tar det här personligt. Många har ett känslomässigt band till Steve Jobs. Det är otroligt häftigt - och samtidigt lite läskigt, beroende på hur man ser det.

Sedan Steve Jobs återkomst som vd i september 1997 har Apples aktie haft en extremt positiv värdeutveckling. Aktiekursen stod då i drygt fem dollar. Gårdagens stängningskurs var 378:25 dollar. Bara det senaste decenniet har aktien stigit med över 4 000 procent.

I augusti i år tog Apple tillfälligt över titeln som världens högst värderade börsbolag från oljejätten Exxon Mobil.

Precis som andra storföretag har Apple, i takt med att bolagets inflytande över musik- och mediebranscherna har vuxit, fått kritik för monopolistiska tendenser.

På börsen i Frankfurt, där Apples aktie också handlas, föll kursen under den inledande handeln efter beskedet om Steve Jobs död.

– ------------------------- Fler röster om Steve Jobs:

– Det har väl nästan aldrig hänt förut i historien, att man läser om en persons död via de saker som han uppfann. (Journalisten och författaren Jan Gradvall)

– Det är först om 10-20 år som man kommer att kunna se hur viktig han egentligen varit. Det har funnits ett antal individer i den tekniska historien som varit viktiga och som stått bakom en innovation som sedan gått vidare, som radion eller tv:n. Det är för tidigt att säga om Jobs med hans idéer om musik är så stor. Men det som Apple gjort med Ipoden, Itunes och Iphone har helt klart påverkat branscherna och därmed vår vardag. (Daniel Johansson, nätforskare på Blekinge tekniska högskola)

San Francisco TT-Reuters

Annons
Annons
X
Foto: AP Bild 1 av 12

En Iphone med en bild av Steve Jobs har ställts utanför Apple Store i New York onsdagen den 5 oktober. Natten till onsdagen svensk tid gick den legendariske företagsledaren ur tiden.

Foto: JASON DECROW/AP Bild 2 av 12

En dagstidning i Hongkong toppar med nyheten att Apples grundare Steve JObs avlidit.

Foto: AP Bild 3 av 12
Foto: AP Bild 4 av 12

”Tack Steve”, står det på ett skyltfönster i en Apple-affär i Santa Monica, Kalifornien.

Foto: JAE C HONG/AP Bild 5 av 12

Fred Velez från San Francisco håller en Iphone med en tidig bild på Steve Jobs på medan han och andra samlas utanför en Apple-affär i San Fransisco.

Foto: DARRYL BUSH/AP Bild 6 av 12

Cory Moll från San Francisco håller Ipad med ett hyllningscitat till Steve Jobs utanför en Apple-affär i San Francisco.

Foto: DARRYL BUSH/AP Bild 7 av 12

Den 6 juni taladade Steve Jobs inför Apple Worldwide Developers Conference i San Francisco.

Foto: PAUL SAKUMA/AP Bild 8 av 12
Foto: AP Bild 9 av 12
Foto: AP Bild 10 av 12
Foto: AP Bild 11 av 12
Foto: AP Bild 12 av 12
Annons
X
Annons
X