Anders Carlsson:Steve Jobs har gjort tekniken oförutsägbar

Hans framträdanden har liknat en sorts tekno­kulturella happenings och skapat teknikhistoria vid flera tillfällen. Adoptivsonen från San Francisco med den verklighetsförvrängande karisman stiger ner från vd-stolen bara veckor efter att hans skapelse blivit USA:s högst värderade.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Steve Jobs på en bild från den 2 mars i år.

Foto: JEFF CHIU/AP
Annons

Datorhistorien är full av kreativa individer och sett från det perspektivet har Steve Jobs bara varit en av många som började med ingenting och uppnådde mycket. Ändå är han ovanlig. Med nybildningen ”reality distortion field”, verklighetsförvrängningsfält, beskrev medarbetarna i Macintosh-divisionen vid Apple erfarenheten av att arbeta nära honom i början av 80-talet. Det handlade då om att göra det omöjliga: om att nå kommersiell framgång och samtidigt utmana normer för hur en persondator förväntades fungera. Enligt den berömda reklamfilm som så småningom lanserade Macintosh skulle så allt bli annorlunda och lanseringsåret 1984 inte bli som dystopin ”1984”, underförstått styrt av mäktiga män och själlös teknik, symboliserad av IBM och Microsoft.

Med sådana bilder etablerade sig Steve Jobs som en industriell ikon och som en av få med både ekonomiskt och kulturellt kapital. Han har sedan dess skrivit historia i flera bemärkelser och nådde en nyss oanad framgång för bara en dryg vecka sedan, när Apple blev USA:s högst värderade företag. Uppgången har skett på bara ett drygt årtionde och trots att Jobs, intimt förknippad med varumärket, drabbades av cancer 2004 och då osäkrade alla prognoser. Igår lämnade han posten som vd. Ingen vet säkert vad detta betyder förutom att händelsen markerar början på slutet på en enastående berättelse.

Annons
Annons
Annons