Annons
Bill Skarsgård är clownen Pennywise (som hette Snåljåp i den svenska översättningen av boken) i nya versionen av ”Det”.
Bill Skarsgård är clownen Pennywise (som hette Snåljåp i den svenska översättningen av boken) i nya versionen av ”Det”. Foto: Warner Bros. Picture

Stephen King sviker aldrig barnen

I trettio år har clownen Pennywise skrämt brallorna av oss. Men när författaren Helena Dahlgren läser boken ”Det” igen blir hon inte längre kallsvettig. Däremot fastnar hon för den hudlösa skildringen av barnens vänskap och lojalitet. Och hur ful vuxenvärlden med dess svek och flackande blick kan vara.

Publicerad

När Stephen King om en dryg vecka fyller sjuttio har han varit verksam som författare i 43 år. Han har sålt i runda slängar 350 miljoner böcker, sett filmatiseringar av sina böcker Oscarnomineras (”Nyckeln till frihet”, ”Lida”, ”Den gröna milen”) och kalkonförklaras (anekdoten om hur King med hjälp av advokater lyckades få bort sig själv från filmaffischen till ”Gräsklipparmannen” eftersom han inte ville associeras med filmen är för bra för att inte nämna här). Två av hans barn har själva blivit författare. Många av de kritiker som en gång förfasade sig över King är, som han själv gillar att påpeka, numera döda.

Vad finns kvar att säga?

Författaren Stephen King fyller 70 år den 21 september. Hösten 2017 är han mer aktuell än någonsin.

Foto: Francois Mori/AP Bild 1 av 5

Med undantag för något Jokermanér lyckas Skarsgård förvånansvärt väl med att skapa ett monster som känns både rörande ungt och tidslöst creepy, tycker Helena Dahlgren.

Foto: Warner Bros Bild 2 av 5

Sissy Spacek i rollen som Carrie 1976.

Foto: Everett Collection/IBL Bild 3 av 5

Förlorargänget i nya ”Det” spelas av Wyatt Oleff, Finn Wolfhard, Chosen Jacobs, Jaeden Lieberher, Sophia Lillis och Jeremy Ray Taylor.

Foto: Warner Bros. Picture Bild 4 av 5

Helena Dahlgren är i höst aktuell med debutromanen Orkidépojken (Constant reader) som handlar om ensamhet, gemenskap och att befinna sig på gränsen mellan barn och vuxen.

Foto: Marcus Stenberg Bild 5 av 5