Annons
X
Annons
X

Stenkastning och nya bilbränder

Polis och räddningstjänst utsattes på måndagskvällen för stenkastning i samband med släckningsarbetet av tre bilar i Husby.

– Sedan klockan 21.30 har det varit omkring fyra våldsamma upplopp, säger polisens presstalesperson Diana Sundin.

HUSBY MÅNDAG NATT. Brandmän eftersläcker minst tre bilar som brunnit ovanpå ett parkeringshus på Oslogatan i Stockholmsförorten Husby på måndagskvällen.
HUSBY MÅNDAG NATT. Brandmän eftersläcker minst tre bilar som brunnit ovanpå ett parkeringshus på Oslogatan i Stockholmsförorten Husby på måndagskvällen. Foto: SCANPIX

Vid 23-tiden brann en färdtjänstbuss i Husby och räddningstjänsten är på väg. Vid 21.30-tiden kom rapporter att tre bilar satts i brand på en vändplan ovanpå ett parkeringsgarage på Oslogatan i Husby. Enligt Scanpix fotograf på plats ska flera smällar ha hörts i området.

Vi har beredskap för att kunna hantera ett nytt upplopp.
Jörgen Karlsson, närpolischef Kista

– Sedan klockan 21.30 har det varit omkring fyra våldsamma upplopp, det är ungdomar som kastar sten när de får syn på polisen, säger polisens presstalesperson Diana Sundin till TT.

Annons
X

Räddningstjänsten lyckades släcka bränderna som orsakade mycket rökutveckling och inga boende behövde evakueras.

– Det var ett 20-tal maskerade personer, troligtvis ungdomar, säger polisens presstalesperson Diana Sundin till SvD.

Samtidigt kom rapporter om att det är oroligt på flera håll i området. Bland annat har en person rånats.

– Vi har inte haft några fler allvarliga incidenter men det är väldigt mycket ungdomar ute och i rörelse. Det är social oro, säger Diana Sundin.

Både polisen och medborgarvärdarna i Husby förstärker under kvällen sina insatser för att undvika nya upplopp och skadegörelse.

Enligt Jörgen Karlsson, närpolischef i Kista, har polisen idag samlat mer resurser än vad som fanns att tillgå under gårdagens upplopp. Taktiken är att ha många polismän på plats och vara synliga i området.

– Vi har beredskap för att kunna hantera ett nytt upplopp. I första hand hoppas vi förstås att det inte ska hända igen, men i så fall ska vi kunna göra så att människor kan känna sig trygga och reducera skadorna så att inte bilar, fönsterrutor och byggnader förstörs, säger Jörgen Karlsson.

Han betonar vikten av att polisen uppträder på ett bra sätt och välkomnar den anmälan polismyndigheten själv gjort efter vittnesmål från medborgarvärdar om att poliser använt kränkande och rasistiska tillmälen som ”luffare, pajas, apor och negrer”.

– Det finns inga ursäkter ens i en pressad situation. Det ska absolut inte förekomma.

Samtidigt visade en video som spreds på sociala medier hur en ensam polis som gick på en bro knuffades till marken och sparkades av flera svartklädda personer.

– Det inträffade precis i början av upploppet. Händelsen är polisanmäld och ingår i den pågående utredningen, säger Daniel Mattsson vid Västerortspolisen.

Dejan Stankovic på stadsdelsförvaltningen har hand om både fältassistenter, medborgarvärdar och ungdomsvärdar i området och har kallat in extra folk inför kvällen.

– Alla fyra medborgarvärdar som jobbar i Husby är ute och alla fältassistenter. Vi brukar visserligen ha ganska hög bemanning på kvällarna men annars kanske det är mer på fredagar än på en måndag, säger Dejan Stankovic.

Polisens utredningsarbete pågår för fullt men ännu på måndagskvällen hade det inte skett några gripanden.

Totalt har 18 anmälningar gjorts, dessa rör bland annat försök till mordbrand och våld mot tjänsteman, enligt Daniel Mattsson är fyra poliser lindrigt skadade. Utöver det ska 60 fönsterrutor krossats och runt 50 bilar förstörts.

Annons
Annons
X

HUSBY MÅNDAG NATT. Brandmän eftersläcker minst tre bilar som brunnit ovanpå ett parkeringshus på Oslogatan i Stockholmsförorten Husby på måndagskvällen.

Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X