Stenhård träning med världsmästaren

Nu ska Patricia Axling försvara sitt VM-guld i thaiboxning. Lovisa och Emilia körde ett stenhårt träningspass med världsmästaren.

Efter reklamen visas:
JUNIOR Thaiboxning
 Lovisa och Emilia körde ett stenhårt träningspass med Patricia som laddar inför VM. De var så starka att de till och med fick Patricia att falla.
Lovisa och Emilia körde ett stenhårt träningspass med Patricia som laddar inför VM. De var så starka att de till och med fick Patricia att falla. Foto: Ari Luostarinen

Lovisa har gått på thaiboxning i två år, medan Emilia går på en annan kampsport, taekwondo. För Emilia var det första gången hon provade på thaiboxning. Patricia Axling har thaiboxats i tre år.

–  När jag var 13 började jag med karate och tränade det i sex år. Sedan gick jag över till klassisk boxning där man bara får slå. Jag tränade det i sex–sju år, och sedan började jag thaiboxas där man får göra mer saker, säger Patricia.

I thaiboxning får man, förutom att slå, använda sig av armbågar, knän och fötter.

Lovisa: Hur många gånger i veckan tränar du?

–  Jag tränar alla dagar i veckan, mellan 10 till 15 pass i veckan. ­Inför ett mästerskap brukar jag öka så att det blir lite fler träningspass. I thaiboxning är det inga säsonger, utan man kan träna året runt.

Emilia: Vilka länder har du tävlat i?

–  I thaiboxning har jag tävlat i Kanada, Kroatien och nu blir det Vitryssland.

Trots att Patricia är världsmästare tjänar hon inga pengar på sin sport. ”VM kostade mig 25 000 kronor och jag fick ta ledigt från jobbet. Men det håller på att ändras”, ­säger hon. Foto: Ari Luostarinen

Lovisa: Hur många matcher har du gått?

–  Jag har gått 22 thaiboxningsmatcher, och har vunnit alla utom tre.

Emilia: Vad har du för mål?

–  Mitt mål är att försvara mitt VM-guld. Jag har inte thaiboxats särskilt länge, och jag vill möta så bra fighters som möjligt för att fortsätta utvecklas.

Lovisa: Vad har du för tankar innan du går upp i ringen?

–  Då handlar det mycket om fokus. Jag och mina tränare gör alltid någon typ av gameplan – en plan för matchen – innan jag går upp i ringen. Sedan upprepar jag positiva tankar för mig själv. Jag ­brukar kolla på två motivationsvideor på Youtube, som jag blir peppad av, innan varje match. Men vilka det är, är hemligt.

Emilia: Hur känns det efter tävling när du vunnit?

–  Det känns som ett rus. Det känns som att jag svävar på moln nästan tre dagar efteråt. Det är det som motiverar mig, och som får mig att fortsätta tävla.

Lovisa: Och hur känns det om du förlorar?

–  Jag blir ledsen och det känns lite som att jag svikit mina tränare. Försöker också tänka på vilka ­saker jag måste jobba upp.

Lovisa har thaiboxats i två år. Foto: Ari Luostarinen

Emilia: Vad tycker du om att göra på fritiden?

–  Jag har inte så mycket fritid. Det är väldigt tidiga morgnar och sena kvällar. Jag jobbar på en advokatbyrå som sekreterare också. Men om jag får någon tid över försöker jag vara ute i naturen.

Lovisa: Är du rädd för att skada dig någon gång?

–  Man får ha i bakhuvudet att man kan skada sig och att saker kan hända. Men jag är mer rädd för att prestera dåligt.

Emilia: Har du några tips till barn och unga som vill prova thaiboxning?

–  Jag vill absolut uppmuntra både killar och tjejer att komma ner och provträna, speciellt om man gillar att tävla. Är man sugen på att satsa på thaiboxning kan man gå långt, det finns alla möjlig­heter för det i Sverige.

Annons
X

Lovisa och Emilia körde ett stenhårt träningspass med Patricia som laddar inför VM. De var så starka att de till och med fick Patricia att falla.

Foto: Ari Luostarinen Bild 1 av 3

Trots att Patricia är världsmästare tjänar hon inga pengar på sin sport. ”VM kostade mig 25 000 kronor och jag fick ta ledigt från jobbet. Men det håller på att ändras”, ­säger hon.

Foto: Ari Luostarinen Bild 2 av 3

Lovisa har thaiboxats i två år.

Foto: Ari Luostarinen Bild 3 av 3
Annons
X
Annons
X
Annons
X