Annons

Saab och Boeing i allians om jättelik USA-order

En halvitalienare, en halvkorean, två helamerikaner och svenska Saab i samarbete med amerikanska Boeing. Dessa är de fem utmanarna som står redo att tillverka amerikanska militärens nya skolflygplan i en affär värd över 90 miljarder kronor.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Foto: Thomas Molén Bild 1 av 2
Foto: Thomas Molén Bild 2 av 2

1 / 6

Foto: Thomas Molén
Foto: Thomas Molén

**SKOLFLYGPLAN T-X. **USA:s nuvarande skolflygplan för blivande jaktpiloter, T-38, är från 50-talet och är i starkt behov av att ersättas. Man letar nu efter ett flygplan som kan träna piloterna av flyga dagens stealthjaktplan, F-22 och F-35. Inledningsvis handlar det om 350 plan, en affär som kan vara värd omkring 90 miljarder kronor, men kommer slutligen handla om över 1 000 stycken.

Annons
Annons
Foto: Thomas Molén Bild 1 av 1

2 / 6

Amerikanska Raytheon samarbetar med italienska Alenia

Foto: Thomas Molén

**ALENIA AERMACCHI M-346/T-100. **Modellen är en vidareutveckling av ryska Yak-130. Amerikanska General Dynamics planerade fram till i mars 2015 att tävla om T-X-kontraktet med en utvecklad variant av M-346 kallad T-100. I februari 2016 beslöt sig amerikanska Raytheon att utveckla T-100 tillsammans med italienarna.

Annons
Annons
Foto: Thomas Molén Bild 1 av 1

3 / 6

Tillverkaren av T-38 gör helt ny modell

Foto: Thomas Molén

**NORTHROP GRUMMAN. **När pentagon i februari 2015 presenterade kravspecifikationerna i T-X-programmet drog sig amerikanska Northrop Grumman ur samarbetet att vidare- utveckla brittiska skolflygplanet Hawk. Man satsar nu på att ta fram en helt nytt flygplan.

Annons
Annons
Foto: Thomas Molén Bild 1 av 1

4 / 6

Beprövat koreanskt

Foto: Thomas Molén

**LOCKHEED MARTIN/KAI T-50. **Korea Aerospace Industries, KAI, utvecklade planet för att ersätta just T-38. Har även tillverkats i attackvariant. Koreanerna tar tillsammans med amerikanska Lockheed Martin fram en variant för T-X-programmet. Lockheed Martin leverar i dag jaktplanet F-22 och världens dyraste flygplan, F-35, till USA:s krigsmakt. Flygvapnet vill troligen ge ordern till någon annan tillverkare för att inte bli för beroende av en tillverkare.

Annons
Annons
Bild 1 av 1

5 / 6

Helamerikansk och nyutvecklad

**TEXTRON AIRLAND SCORPION. **Under USA:s senaste krig har man sett ett behov av ett lätt attackplan i områden utan fiender i luften. Scorpion är en nyutvecklat plan som ska fylla den rollen och bolaget projekterar nu för en skolversion till T-X-programmet. Modellen är under utveckling och endast ett testflygningsexemplar har byggts. I slutet av februari 2016 tvekade dock bolaget att lägga bud på tillverkningen av T-X.

Annons
Annons
Bild 1 av 1

6 / 6

Den svensk-amerikanska utmanaren

BOEING/SAAB T-X . 2013 sa amerikanska flyg- och försvarsindustrijätten Boeing att man ska utveckla nytt skolflygplan med svenska Saab, som redan har ett par hundra personer i projektet. Saab bidrar framför allt med förmågan att bygga avancerade plan – billigt.
Då planet håller på att utvecklas finns inga specifikationer annat än att det kommer vara tvåsitsigt och mindre, cirka 13 meter långt.

Annons
Annons
Annons
Annons