Eye in the skyStenhård Helen Mirren i spännande drönaraction

Helen Mirren i ”Eye in the sky”.
Helen Mirren i ”Eye in the sky”. Foto: Keith Bernstein/Scanbox

”Eye in the sky” ställer svåra etiska frågor om modern krigsföring med drönare. Men om det verkligen är samvetet eller risken att bli upptäckt som får beslutsfattare att tveka tål att grunnas på, skriver SvD:s Jeanette Gentele.

Publicerad
Annons

”Eye in the sky” vill komplicera den teknologiska krigföringen mot dagens terrorism med bland annat förarlösa drönare. Samtidigt som filmen också sentimentaliserar den. Bakom varje bomb finns fortfarande människor som fattar svåra beslut, människor med samveten och känslor, vill filmen förmedla.

Helen Mirren spelar den stenhårda brittiska översten Katherine Powell som i sex år försökt spåra ett antal terrorister, varav två med brittiskt medborgarskap och en med amerikanskt. Nu har hon äntligen hittat dem i en förort till Nairobi i Kenya. Hennes uppdrag är att tillfångata, inte döda dem. Men förorten råkar ligga i ett Al-Shababkontrollerat område vilket omöjliggör en militär insats, trots att den lokala kenyanska armén är solidariskt beredd att ingripa. I terroristernas hus upptäcks dessutom fler farliga hot. Powell ser som enda lösning en dödlig bombattack från skyn. Situationen kompliceras dock av att en liten flicka, Alia, inlevelsefullt spelad av Aisha Takow, säljer bröd
precis utanför terroristernas näste. Vi har redan lärt känna Alia
som dotter till en progressiv pappa som vill att hon ska utbilda sig
och få leva ett fritt liv. Hur ska hon kunna räddas?

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons