Annons
X
Annons
X

Stenhård finsk linje bakom Cyperns bankskatt

Finland är det euroland som är mest drivande bakom en hård linje mot Cypern. Den föreslagna engångsskatten, som vållar så stor ilska på Cypern, beskrivs som en seger för den finska linjen.

På Cypern råder nu politiskt kaos efter helgens förslag att alla sparare ska få avstå 6,75 procent i en engångsskatt (och 9,9 procent på tillgångar över 100 000 euro).

Olika kompromissförslag läggs nu fram för att mildra effekterna för småspararna som har tillgångar på upp till 20 000 euro,
läs mer här.

Mycket av den cypriotiska ilskan har riktats mot Tyskland. Förbundskansler Angela Merkel portätterades i helgen med huggtänder och eldgaffel vid en demonstation i Limassol på Cypern. I ett försök att dämpa vreden förklarade Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble på en pressträff i Berlin att det inte var den tyska regeringens idé att beskatta bankkonton med tillgångar under 100 000 euro.

Annons
X

Mycket talar för att det var Sveriges grannland Finland som drivit den hårdaste linjen mot Cypern i förhandlingarna. Det har varit känt länge att Tyskland och Finland pläderat för att alla banksparare på Cypern ska vara med och bära kostnaderna vid ett räddningspaket, läs mer i den
grekiska tidningen Ekathimerini här.

Men i dagens Financial Times beskrivs just Finland som ännu mer hårdnackat i frågan än Tyskland.

”De var i händerna på finländarna, som var mycket mer dogmatiska”, säger en högt uppsatt källa inom eurozonen till FT.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Anledningarna till den hårda finska linjen är enligt affärstidningarna både att skydda de egna skattebetalarna och för att så mycket ryskt kapital stuvats undan på Cypern.

  Finlands finansminister Jutta Urpilainen har själv beskrivit den finska linjen som hård.

  – Finlands linje är hård. Vi utgår från att Cypern på riktigt måste kunna sköta sin ekonomi i framtiden, sade Jutta Urpilainen hon till Hufvudstadsbladet innan hon skyndade till Brysselplanet i helgen,
  läs mer här.

  Att den finska regeringens linje handlar mycket om inrikespolitik, precis som den tyska, står helt klart. Både Berlin och Helsingfors är oroliga för att inte stöta sig ännu mer med den växande folkopinion som hatar att skicka mer pengar till eurozonens krisländer.

  Till exempel sade Sannfinländarnas Pietari Jääskeläinen i helgen:

  – Sannfinländarna går inte med på ett köpslående. Vi godkänner inte att Finland ska tvätta den ryska maffians pengar, sade han enligt Hufvudstadsbladet.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X