Annons
X
Annons
X
Näringsliv
Kommentar

Torbjörn Isacson: Stenbeck säger knappast hela sanningen

Stenbecks sorti

Fredagens förändring i Stenbecksfären är knappast en långsiktig lösning. Förhoppningsvis är det en tillfällig time-out från rampljuset för Cristina Stenbeck. Hon behövs som frontfigur i Kinnevik.

Cristina Stenbeck.

Cristina Stenbeck. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Beskeden att Cristina Stenbeck lämnar posten som styrelseordförande i Kinnevik och kliver av Millicoms styrelse tillhör både veckans mer oväntade och tråkigare inslag på Stockholmsbörsen. Därtill kommer att Cristina Stenbeck ska lämna ordförandeposten i Zalando. Dessutom lämnar Anders Borg Millicoms styrelse efter knappt ett år, ett besked som också lämnar frågetecken efter sig.

De förklaringar som Cristina Stenbeck gav i olika intervjuer ger känslan av att en del viktig information utelämnas. Talet om att hon vill ägna sig mindre åt administration och mer åt att utveckla själva rörelsen må vara sant. Men det är knappast hela sanningen.

Cristina Stenbeck har förvisso dragit ett tungt lass sedan hon som mycket ung kastades in i hetluften för att bringa ordning i en stundtals kaosinriktad Stenbecksfär efter sin fars tragiska och för tidiga bortgång. Arbetet har hon också utfört med den äran under de 14 år som förflutit sedan dess. Stenbecksfären har genomgått stora förändringar, sålt av äldre tillgångar och vuxit in på nya områden. Det hela har skett under lite mer ordnade former än tidigare, och sfären har utvecklats i en mer solid riktning. Totalavkastningen de senaste tio åren är 187 procent, att jämföra med index som stigit 116 procent under samma period.

Annons
X

Aktiemarknaden valde dessutom att tolka fredagens förändringar positivt med en kursuppgång.

Men det som setts som en progressiv och nydanande ledning under Cristina Stenbeck och Mia Brunell är nu helt utbytt. För två år sedan lämnade Mia Brunell vd-jobbet på Kinnevik för att ”hitta nästa stora utmaning”. Några tankar på ett nytt vd-jobb fanns inte alls, samtidigt som Cristina Stenbeck talade om vikten av att behålla Mia Brunell i sfären. Mia Brunell skulle sitta kvar i styrelserna för Cdon, MTG, Millicom, Tele2, väljas in i Transcom, och bara kort tid innan vd-avhoppet hade det talats om att hon skulle in i Zalandos styrelse. Facit två år senare är att Mia Brunell fått nytt toppjobb som vd för Axel Johnson AB, sitter i styrelserna för Stena AB och Efva Attling Stockholm AB och vid vårens stämma ska väljas in i Mekonomens styrelse. Några styrelseuppdrag för Stenbecksfären finns inte kvar.

Mia Brunell ersattes av italienaren Lorenzo Grabau, och nu ersätts Cristina Stenbeck av den 66-årige sydafrikanen Tom Boardman. Det känns inte som en långsiktig lösning. Å andra sidan kanske Cristina Stenbeck känner sig lite som en idrottsstjärna som likt Björn Borg berövats sin ungdom. Det har varit mycket tungt formellt styrelsearbete i ett skarpt rampljus. Samtidigt har släkten drabbats av personliga tragedier. Cristina Stenbecks bror, Max Stenbeck, gick bort förra året endast 30 år gammal i sviterna av diabetes.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  En tänkbar tolkning av det överraskande beskedet är att Cristina Stenbeck kan få lite mer egentid och samtidigt hitta tid för finna nya trender och affärsmöjligheter, och gå på djupet i viktiga framtidsfrågor. Vilka formella poster Cristina Stenbeck kommer att besätta framöver är i hög grad upp till henne själv. Sista ordet är knappast sagt med fredagens tämligen otydliga besked.

  Annons

  Cristina Stenbeck.

  Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X