Stenålderskost minskar nivån av blodfetter

Stenålderskost, med mycket fisk och grönsaker, påverkar blodfetterna positivt.
Stenålderskost, med mycket fisk och grönsaker, påverkar blodfetterna positivt. Foto: Janerik Henriksson/TT

Stenålderskost – utan mjöl, smör och socker – kan minska nivån av blodfetter hos personer med typ 2-diabetes.

Hälsovinsten verkar bero på kosten i sig, inte den viktnedgång som ofta följer.

Under strecket
Anna Lena Wallström/TT
Publicerad
Annons

Under äldre stenåldern levde människan på magert kött, fisk, nötter, frukt och grönsaker och ägg. Mejeriprodukter, spannmål och socker var däremot främmande inslag, och är också bortplockat från menyn hos den som i dag äter stenålderskost.

Förespråkare av stenålderskost menar att den motverkar vällevnadssjukdomar som kärlkramp. Det har också visat sig att ursprungsbefolkningar i Papua Nya Guinea och Grönland, som äter mat liknande stenålderskost, har låg förekomst av hjärtkärlsjukdomar.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons