Annons
X
Annons
X

Sten Tolgfors avgår

Försvarsminister Sten Tolgfors avgår på egen begäran, uppger statsministerns pressekreterare för TT.

Tolgfors och Reinfeldt kommer att berätta om beslutet vid en pressträff klockan 11. SvD.se rapporterar direkt.

[object Object]
Sven Tolgfors avgick våren 2012 i efterdyningarna av Saudiaffären. På tisdagen är han hörs han åter av konstitutionsutskottet. Foto: TOMAS ONEBORG

– Vi har inget annat att säga än det som står i TT:s meddelande, säger Sebastian Carlsson, pressekreterare vid statsrådsberedningen, till SvD.se.

Sten Tolgfors kommer att möta pressen vid en presskonferens klockan 11.

Roberta Alenius, tatsminister Fredrik Reinfeldts pressekreterare, svarar inte på några frågor kring avgångsbeskedet, utan hänvisar till pressträffen.

Annons
X

Beskedet från försvarsministern kommer efter flera veckors hård mediegranskning kring det planerade militära samarbetet med Saudiarabien.

Så sent som i tisdags medverkade Tolgfors i en interpellationsdebatt kring den så kallade Saudiaffären i riksdagen. i samband med debatten
sade han till journalister att han då inte såg någon anledning att omvärdera sin position som försvarsminister.

Sedan Sveriges Radios Ekotredaktion den 6 mars avslöjade planerna inom ramen för projekt Simoom, där svenska myndigheter skulle hjälpa saudierna att bygga en militär anläggning för renovering av pansarvärn, så har två förundersökningar inletts.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Den ena gäller misstanke om brott mot offentlighets- och sekretesslagen, mer konkret om någon brutit sekretesskrav när Ekot fått dokument som omfattas av utrikessekretess. I det andra fallet leder Tomas Lindstrand, chefsåklagare för säkerhetsmål, en brottsutredning där misstanken ännu inte blivit offentlig känd.

  Båda brottsutredningarna har startats efter initiativ från Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI). Det är tjänstemän från FOI som till stor del haft direkta kontakter med Saudiarabien i diskussionerna kring projekt Simoom.

  Flera tjänstemän på FOI har, enligt ledningen, också fått ”nya arbetsuppgifter” i samband med att förundersökningarna rullat i gång.

  FOI:s generaldirektör Jan-Olof Lind har o
  ckså varit pressad kring sin roll i affären med saudierna. Han nekade inledningsvis helt till att det över huvud taget existerade ett konkret projekt vid namn Simoom. Frågetecken har också rests om vad Lind kände till kring det bulvanföretag, SSTI, som skulle sköta direktkontakterna med saudierna.

  I tisdags
  kom Lind till riksdagens försvarsutskott för att svara på politikernas frågor – men gav då knapphändiga besked med hänvisning till de pågående brottsutredningarna.

  Vänsterpartiets Torbjörn Björlund, ledamot i Försvarsutskottet, krävde i tisdags att Sten Tolgfors borde avgå. Han ser det om väntat att Tolgfors nu avgår.

  – Sten Tolgfors lyckades inte svara på våra frågor under interpellationsdebatten i tisdags. Det visade hur svag argumentation han har och han hade svårt att dölja att det finns andra saker bakom, säger Björlund till SvD.se.

  Enligt pressmeddelandet avgår Tolgfors på egen begäran. Men statsvetaren Jonas Hinnfors har svårt att se att statsministern inte samtyckt.

  – Jag tror alltid att sådana här avgångar sker i samråd med ministern och statsministern. Om man säger att man vill avgå har nog statsministern ganska stora möjligheter att övertala och visa att man har det allra största förtroende. Jag har svårt tro att han går emot Reinfeldts vädjan om att stanna kvar.

  Att Tolgfors nu avgår kan enligt Hinnfors vara ett sätt att rädda regeringen.

  – Det kanske finns väldigt graverande uppgifter och ett sätt att få undan ansvar och att det drabbar regeringen för mycket är att man låter ministern gå.

  – När det hela tiden kommer nya dokument som blir trassligare och trassligare blir det en belastning för regeringen.

  Mer inom kort.

  Viktiga datum i Saudiaffären:

  Annons
  Annons
  X

  Sven Tolgfors avgick våren 2012 i efterdyningarna av Saudiaffären. På tisdagen är han hörs han åter av konstitutionsutskottet.

  Foto: TOMAS ONEBORG Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X