The green knightRiddarroman får nytt liv med Patel som antihjälte

Dev Patel som sir Gawain i ”The green knight”.
Dev Patel som sir Gawain i ”The green knight”. Foto: Eric Zachanowich / A24 Films

”The green knight” med Dev Patel i rollen som självtvivlande hjälte är en långsam, mörk och suggestiv berättelse om berättande. Tyvärr slår det självreflexiva ibland över i självdestruktivitet.

Under strecket
Publicerad
Dev Patel och Alicia Vikander i ”The green knight”.

Dev Patel och Alicia Vikander i ”The green knight”.

Foto: Eric Zachanowich/A24/Scanbox
Annons

Det steroidpumpade 1980-talet var en guldålder för barbröstad svärd- och trolldoms-film som ”Det grymma svärdet” och ”Conan barbaren”. Mer bortglömd är b-filmbolaget Cannon Films ”Legenden om den gröna riddaren”, baserad på den senmedeltida riddarromanen ”Sir Gawain and the green knight”, där självaste Sean Connery tolkar den gröne riddaren som en prålig diva med blottat bröst och ansiktsglitter.

Allvarligare blir det när riddarromanen får nytt liv i ”The green knight”, regisserad av den spretige David Lowery. Från ett år till ett annat gick han från påkostade Disneyfilmen ”Peter och draken Elliott” till utsökt lågmälda spökdramat ”A ghost story”. Liksom den sistnämnda distribueras även ”The green knight” i USA av A24, ett indiebolag som vunnit många fans med sin balansgång mellan prestigeprojekt (som ”Room” och ”Moonlight”) och genrefilm för finsmakare (som ”Ex machina”, ”The witch” och ”Hereditary”).

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons