Kvala in i välfärden stegvis – god idé?

Foto: Arbetet / Timbro

PODD | 15 september. I dagens avsnitt av Ledarredaktionen diskuteras stegvis kvalificering in i välfärden. Lyssna direkt här.

Under strecket
Publicerad
Annons

I dagens avsnitt av Ledarredaktionen diskuteras stegvis kvalificering in i välfärden.

Det är ett förslag som förts fram i lite lösa ordalag då och då. Sist det var som allra mest omdiskuterat var kanske förra hösten, när Centerpartiets partistämma antog ett förslag från partistyrelsen om att nyanlända ska behöva kvalificera sig genom arbete och betald inkomstskatt för att ta del av svenska socialförsäkringar. 

Det motiverade Centerpartiet då bland annat såhär i stämmoprogrammet: ”Det ökar drivkrafterna att komma i arbete, sänker kostnaderna och tydliggör att asylrätten handlar om att erbjuda skydd, inte förmåner”. 

Det kan man väl tycka är rimligt, men förslaget fick snabbt kritik från vänsterhåll. Tove Nandorf, utredare på LO, tyckte att förslaget var dåligt eftersom det “riskerar att låsa in människor som nyligen kommit till Sverige i en fattigdomsfälla.

Nu är dock ett liknande, mer detaljerat förslag på tapeten igen. Idag kom ett utspel på DN Debatt, från Timbro, apropå deras nya rapport “En rättvis och enkel inkomstförsäkring”. Debattartikeln hade rubriken ”Låt nyanlända kvalificera sig till välfärden genom arbete” - och det är väl, lite förenklat, vad rapporten handlar om. Istället för ett system som idag, där ersättningarna är baserade enbart på föregående års inkomster, så ska alla få bygga upp en garanterad ersättning som stiger med inkomsten. 

Ledarsidans Jesper Sandström diskuterar med Emanuel Örtengren, välfärdsansvarig på Timbro och medförfattare till DN Debatt-artikeln, och Lina Stenberg, ledarskribent på tidningen Arbetet, som skrivit mycket om välfärdspolitik.

Efter reklamen visas:
Stegvis kvalificering in i välfärden – är det en god idé?
Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons