Annons

Så ska du tolka Stefan Perssons aktieköp

Generellt är det positivt när insynspersoner ökar innehavet i den egna aktien, men när Stefan Persson gör omfattande aktieköp i H&M uppstår frågor om klädjättens viktiga förändringsarbete, skriver Svenska Dagbladets Patricia Hedelius.

Under strecket
Publicerad

Stefan Persson vid H&M:s kapitalmarknadsdag i Stockholm i februari.

Foto: Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN Bild 1 av 1

Stefan Persson vid H&M:s kapitalmarknadsdag i Stockholm i februari.

Foto: Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN Bild 1 av 1
 Stefan Persson vid H&M:s kapitalmarknadsdag i Stockholm  i februari.
Stefan Persson vid H&M:s kapitalmarknadsdag i Stockholm i februari. Foto: Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Efter fällande domar i insidermål med två tidigare styrelseledamöter i Fingerprint Cards i fjol sade kammaråklagare Olof Kronlund att domen är viktig eftersom att den skickar en signal till finansmarknaden att insynspersoner bör vara försiktiga med att handla i egen aktie. Åklagaren poängterade att om insynspersoner frekvent handlar aktier så är risken stor för att man någon gång gör sig skyldig till insiderbrott.

Styrelsemedlemmar är registrerade som insynspersoner just för att de ofta fattar beslut baserat på information som ännu inte är offentlig, resonerar Svenska Dagbladets Patricia Hedelius och lyfter därför frågan om Stefans Perssons senaste aktieköp.

Stefan Persson, huvudägare och ordförande i H&M, har med jämna mellanrum köpt aktier i bolaget för totalt 6,4 miljarder kronor sedan den senaste rapporten. Allra senast idag, fredag, meddelades att Persson handlat aktier för över 600 miljoner kronor under perioden 22–24 maj.

Aktieköpen skulle kunna tolkas som en signal om att det blir ganska händelsefattigt på kort sikt för klädbolaget. Samtidigt noterar skribenten att det nu lär vara stopp på köpräden för denna gången med tanke på regeln om 30 dagars handelsförbud innan rapport för insynspersoner.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons