Annons

Stefan Olsson: Läge att överge Usch-doktrinen

Så svenska soldater i Afghanistan är moraliska, men inte de vapen de bär med sig?
Så svenska soldater i Afghanistan är moraliska, men inte de vapen de bär med sig?

I vår ska riksdagen behandla den rödgröna regeringens proposition om skärpta regler för försvarsmaterielexport. Det gamla förbudet är omoraliskt och bör överges, menar Stefan Olsson.

Under strecket
Publicerad

Många tror att en moralisk genomtänkt hållning är att visa sin avsky för allt som på något sätt har en koppling till det som kan vara farligt eller eländigt. De vill inte köpa kläder som är producerade av fattiga människor i Bangladesh eftersom de avskyr fattigdom. De vill inte äga aktier i företag som producerar tobak eller alkohol eftersom dessa är farliga och beroendeframkallande produkter. De vill inte köpa GMO-produkter eftersom fel använda kan genmodifierade organismer skada ekosystemet.

När jag jobbade som säkerhetspolitisk analytiker på FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, fick jag av kärnvapenspecialisterna lära mig att fenomenet kallas ”usch-doktrinen”. Begreppet är en parodi på ”Bush-doktrinen” som den amerikanske presidenten George W Bush lanserade efter 11-septemberattentatet, då Bush förklarade att antingen var man på USA:s sida i kampen mot terrorismen eller på terroristernas.

Annons
Annons
Annons