Stefan Olsson: Freden i München låter vänta på sig

Under några dagar varje vinter står säkerhetskonferensen i München i fokus för utrikes- och säkerhetspolitiken. Så även i år, men om årets upplaga också blir en fredskonferens återstår att se, rapporterar Säkerhetsrådets utsände Stefan Olsson.

Under strecket
Publicerad

Lavrov och Kerry gjorde upp om Syrien i München. Men är handslaget värt att lita på?

Foto: Matthias Schrader / TT NYHETSBYRÅN
Annons

MÜNCHEN. Att förhandlingarna om Syrien skulle genomföras i München var ingen slump. Det nya avtalet om att fientligheterna ska upphöra kom till natten före Munich Security Conference. Konferensen anordnas varje år i februari och brukar samla stats- och regeringschefer från hela världen. I år var Syrien det dominerande ämnet, och nästan alla talare tog tillfället i akt att ge sin syn på vad som överenskommits. För redan dagen efter avtalet kom nyhetsrapporter om att Ryssland fortsatte genomföra flygattacker i Aleppo. Vad hade man egentligen kommit överens om?

Läget i Syrien har inte blivit lättare att begripa sig på och inte heller varför USA och Ryssland ses som huvudparterna. De flesta foton som publicerades i torsdags visade den amerikanske utrikesministern John Kerry och hans ryske kollega Sergej Lavrov, som om det var mellan USA och Ryssland kriget stod, men den grupp som kom överens om vapenvilan var ISSG, International Syria Support Group, en tillfällig grupp som formellt sett är tillsatt av FN. 17 länder ingår i gruppen, men inte någon av parterna i kriget.

Annons
Annons
Annons