Löfven: ”Inget land har oändligt med resurser”

Statsminister Stefan Löfven (S).
Statsminister Stefan Löfven (S). Foto: Anders Wiklund/TT

Regeringen förlänger inreseförbudet till Sverige till och med 15 juni. Det säger statsminister Stefan Löfven på en pressträff under torsdagseftermiddagen. Beslutet träder i kraft vid midnatt, natten till lördag.

Under strecket
Publicerad
Annons

Sverige har mer resurser att ta av men de är inte oändliga – trots starka statsfinanser och låg statsskuld. Så inledde Stefan Löfven torsdagens pressträff.

– Inget land har oändligt med resurser. När väl krisen är över så har vi enorma behov i vårt samhälle som inte är kopplat till coronakrisen – inte minst att Sverige har en åldrande befolkning, säger han och fortsätter:

– Det finns ingen garanti att när det här väl är över, att det är lugnt i 10 år. Det kan komma något mer som vi inte känner till. Vi kan inte bete oss som om vi har oändligt med resurser för det har vi inte.

Regeringen har under dagens regeringssammanträde fattat beslut om att förlänga det tillfälliga inreseförbudet till Sverige. Det träder i kraft vid midnatt, natten till lördag, och sträcker sig till den 15 juni.

Förbudet gäller även fortsatt alla utländska medborgare som reser till Sverige från länder utanför EU, med några undantag, däribland exempelvis Storbritannien och Norge.

Under gårdagens pressträff meddelade regeringen att UD valt att förlänga sin avrådan för icke nödvändiga utlandsresor fram till 15 juli.

– Även om det för närvarande sker vissa lättnader så är stängda gränser, karantänsbestämmelser och utegångsförbud fortsatt en verklighet i stora delar av världens länder, sa utrikesminister Ann Linde då.

På pressträffen får statsministern en fråga om att han uttryckt skepsis mot att införa bestämmelser om munskydd i landet.

– Det är ju inte så att det finns förbud för svenskar att bära munskydd. Utan frågan var om vi kommer att införa det som ett generellt påbud och det är där vi är skeptiska, i den meningen att det lätt skapar en falsk säkerhet, säger han.

En annan fråga tar upp sommarens resande och gårdagens besked om att resor en till två timmars bilfärd från hemorten får genomföras.

– Vad jag uppfattar från generaldirektören är det här ett förtydligande. Man kan genomföra en kortare resa om man är sjuk och till exempel behöver ta sig hem, men om man åker till andra sidan landet är det en annan sak, säger Löfven och lägger till att frågor om tolkningar bör ställas till berörda myndigheter.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons