Annons

Löfven: Förberedda på att situationen kan förvärras

Stefan Löfven höll en extrainsatt pressträff under tisdagen.
Stefan Löfven höll en extrainsatt pressträff under tisdagen. Foto: Lars Schröder/TT

Statsminister Stefan Löfven beskrev på tisdagskvällen situationen som ett maratonlopp. 
– Det är svårt att säga var i loppet vi befinner oss men vi måste förbereda oss på att det är långt kvar.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Statsministern försökte balansera mellan att markera allvar och att ge lugnande besked när han träffade journalister på tisdagskvällen.

– Vi går nu in i ett nytt läge där Folkhälsomyndigheten bedömer att risken för allmän smittspridning är mycket hög. Det här är ett läge som regeringen och samhället har förberett sig för, sa han och fortsatte:

– Läget är svårt, läget är osäkert, flera länder får kämpa hårt nu och Italien har man som ni vet vidtagit drastiska åtgärder.
Men samtidigt som han beskrev situationen som ett "maratonlopp" gav han bilden av att samhället har läget under kontroll.

– Sverige har ett starkt sjukvårdssystem och vi har en medicinsk kompetens som tillhör världen främsta. Nu mobiliseras våra nationella resurser. Det är naturligt att känna oro och den här krisen kommer att vara med oss länge men vi ska ta oss igenom den.

Samtidigt meddelade Löfven att han har bjudit in riksdagspartierna till överläggningar på ett extrainsatt möte i morgon.

Tidigare på eftermiddagen hade han deltagit i en extrainsatt videokonferens med EU:s stats- och regeringschefer.

Annons
Annons

– EU-samarbetet ger oss möjlighet att utbyta information och att koordinera våra åtgärder och insatser. Dagens möte handlar om  hur vi kan fortsätta att utveckla det arbetet. 

Under mötet diskuterade man hur EU kan begränsa spridningen, säkerställa att det finns tillräckligt med medicinsk utrustning och hur man kan begränsa de ekonomiska följderna av krisen.

– Det handlar till exempel på hur vi kan stötta små och medelstora företag genom att säkra tillgång till likviditet. Vi måste också se till att finanssektorn fungerar, sa Löfven under presskonferensen.

När det gäller smittspridningen diskuterades bland annat de förbud mot folksamlingar som Frankrike och flera andra länder infört. Enligt Löfven var man eniga om att alla sådana åtgärder måste baseras på vetenskapliga fakta.

Han medgav att det kan skapa viss förvirring när olika länder ger så olika besked.

– Det är därför vi talade om att det är bättre om vi har koordinerade besked. Men det kan också vara så att läget är olika i olika länder, så det behöver inte vara märkligt att man vidtar olika åtgärder.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons