Smittspridningen kan nå sin kulmen i december

Karin Tegmark Wisell, Stefan Löfven, Lena Hallengren och Johan Carlson.
Karin Tegmark Wisell, Stefan Löfven, Lena Hallengren och Johan Carlson. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Folkhälsomyndigheten har släppt ett nytt coronascenario. Enligt scenariot kan smittspridningen i Sverige komma att nå en topp i mitten av december. ”Det här är ett scenario, inte en prognos”, betonar Johan Carlson på en pressträff.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Statsminister Stefan Löfven inleder pressträffen med att påminna om siffran åtta – alltså det maximala antal som får delta vid en allmän sammankomst eller offentlig tillställning.

– I morgon är det Black Friday. På många håll har rean redan pågått hela veckan och det har rapporterats viss trängsel. I år får det inte förekomma någon trängsel, säger Stefan Löfven.

– Avstå den där stora shoppingrundan, fortsätter statsministern.

Regeringen har tagit ett antal nya beslut med anledningen av pandemin.

Bakgrunden är att Folkhälsomyndigheten i dag publicerar ett nytt nationellt scenario för utvecklingen av pandemin.

Med anledning av det ger regeringen Folkhälsomyndigheten i uppdrag att fortsatt löpande uppdatera scenarier.

Folkhälsomyndigheten har i dag även publicerat en ny vägledning för snabbtester för covid-19. Den riktar sig till vården och äldreomsorgen.

– Kunskapsunderlaget är så stabilt att snabbtester kan användas i vissa sammanhang, till exempel på äldreboenden, säger statsminister Stefan Löfven.

Rätt använt kan snabbtester, som Folkhälsomyndigheten nu ger klartecken för, vara ett effektivt verktyg mot smittspridningen, säger socialminister Lena Hallengren. Men de kan inte rakt av ersätta de PCR-test som i dag används för att undersöka förekomsten av viruset.

Annons
Annons

– Det räcker med en låg nivå av viruset för att PCR-testet ska ge utslag. Däremot krävs en hög nivå av viruset för att snabbtestet ska ge utslag. Det betyder att om ett snabbtest visar att man bär på viruset, kan vården vara säker på att så är fallet. Men man kan inte vara lika säker på att ett snabbtest kan utesluta covid-19, särskilt hos den som är utan symtom. Därför bedömer Folkhälsomyndigheten att de framför allt ska användas av den som har symtom, säger Lena Hallengren.

Snabbtester, eller antigentester, kan visa ett resultat inom 10–30 minuter från provtagning.

Socialstyrelsen och länsstyrelserna får också i uppdrag att ta fram förslag på insatser som kan bli aktuella, med stöd av scenarierna.

Enligt Folkhälsomyndighetens nya beräkningar kan smittspridningen i Sverige komma att nå en topp i mitten av december.

– Det här är ett scenario, och inte en prognos. Vi har inte känt det här viruset längre än tio månader, så sådana här scenarios bygger på det vi känner till och vad vi tror om effekter av regler och rekommendationer, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson och tillägger att scenariot inte kommer att stämma särskilt bra om förutsättningarna inte uppfylls.

En vändning i smittspridningen väntas ske, enligt scenariot, om två, två och en halv vecka, säger Carlson.

– Men smittspridningen är kvar långt in på nya året, säger Carlson.

Carlson betonar också att det inte är en mätare på hur det ser ut, utan en matematisk modell som kräver fullt genomslag av de åtgärder som vidtas.

– Det baseras på god följsamhet i samhället och om det inte uppnås får vi en sämre utveckling, säger Carlson.

Karin Tegmark Wisell, avdelningschef vid Folkhälsomyndigheten, tar vid och berättar om antigentest, som ofta kallas snabbtest.

– Antigentest ger oss goda möjligheter att ytterligare förbättra påvisningsarbetet med aktiv sjukdom.

Snabbtest ska ses som ett komplement till PCR-tester, säger hon.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons