Annons

Regeringen tar fram en strategi för coronavaccin

Statsminister Stefan Löfven (S) håller pressträff med socialminister Lena Hallengren (S) och Folkhälsomyndighetens Johan Carlson.
Statsminister Stefan Löfven (S) håller pressträff med socialminister Lena Hallengren (S) och Folkhälsomyndighetens Johan Carlson. Foto: Janerik Henriksson/TT

Regeringen håller på att ta fram en svensk vaccinstrategi i kampen mot coronaviruset. Det meddelar statsminister Stefan Löfven (S) på en pressträff.

– Den dagen vi har ett vaccin kommer det vara oerhört viktigt för hela samhället, säger Löfven.

Under strecket
Publicerad

De allmänna råd och rekommendationer som finns är fortsatt huvudbudskapet för att få stopp på smittspridningen, och så kommer det fortsätta att låta framöver, enligt statsminister Stefan Löfven (S).

– Det är inte aktuellt att lätta på några restriktioner, säger statsministern.

Regeringen är redo att vidta ytterligare åtgärder för att stoppa smittspridningen om så krävs.

– Vi behöver på längre sikt också stärka kompetensen och arbetsvillkor inom äldreomsorgen, säger Stefan Löfven.

Vidare berättar statsministern att ett äldreomsorgslyft ska göras, för att personal inom äldreomsorg ska få möjlighet att vidareutbilda sig, och göra det på betald arbetstid.

– Det möjliggör också fasta anställningar, och det här kan komma att omfatta 10 000 personer, säger Löfven.

Regeringen ska nu ta fram en svensk vaccinstrategi.

– Den dagen vi har ett vaccin kommer det vara oerhört viktigt för hela samhället. Det dröjer innan vi är där men när vi är där så ska vi ha en plan för vem som ska vaccineras och vem som ska göra vad, säger Löfven.

Vaccinstrategin vilar på tre ben: regeringens internationella arbete, vaccinsamordnare och en nationell vaccinationsplan.

Annons
Annons

– Det tar tio till femton år att ta fram ett vaccin. Säkerheten måste kontrolleras, men vi vill att den här tiden trycks ihop maximalt, säger Hallengren.

Folkhälsomyndigheten har fått i uppgift att ta fram en nationell vaccinationsplan.

– Det innefattar bland annat en prioritetsordning och en plan för hur vaccinet ska fördelas och distribueras, säger Hallengren.

Folkhälsomyndigheten ska, senast den första augusti, lämna in en första version av en plan för vaccineringen.

Folkhälsomyndigheten generaldirektör Johan Carlson, berättar att Folkhälsomyndigheten har säkrat ett avtal så att man kan köpa upp vaccin i en större mängd.

– Det är en lång väg innan vi kan erbjuda ett vaccin mot covid-19, vi är i ett tidigt skede och det är en väldigt lång process. Den kan pressas men inte göras hur kort som helst, säger Carlson.

I dagsläget vet man för lite för att kunna ta fram en slutgiltig strategi. Bland annat vet man ganska lite om immuniteten och hur lång den skulle kunna vara efter vaccinering.

– Ett vaccin kan slå väldigt olika, säger Carlson och poängterar att det exempelvis kan vara olämpligt med vaccin för äldre personer, beroende på immunitetsutvecklingen.

– Vi vet faktiskt inte i dag om det går att producera ett effektivt vaccin, säger han.

Sverige är fullt delaktiga i den internationella diskussionen för att se till att det blir en rättvis fördelning, säger Stefan Löfven på frågan varför regeringen inte försöker sluta avtal med läkemedelsföretag.

– Vi är fullt upptagna med att se till vilka möjligheter det finns, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons