Restriktionerna förlängs: ”Vi är på upploppet”

Statsministern konstaterar att corona­restriktionerna behöver förlängas på grund av smittspridningen.
Statsministern konstaterar att corona­restriktionerna behöver förlängas på grund av smittspridningen. Foto: Henrik Montgomery/TT

Tidigast 17 maj kan regeringen överväga att lätta på corona­restriktionerna, meddelade statsminister Stefan Löfven vid en pressträff på torsdagen. Bakom beslutet ligger höga smittotal och en sjukvård under enormt tryck.

Under strecket
Publicerad
Annons

En allvarlig Stefan Löfven (S) vädjade på torsdagen till svenskarna att ”bita ihop” de kommande veckorna för att stävja den på vissa ställen explosiva smittspridningen av coronaviruset.

– Nu är det upploppet och vi måste alla hjälpas åt att hålla i och hålla ut.

Statsministern konstaterade därför att corona­restriktionerna behöver förlängas på grund av smittspridningen och det allvarliga läget i vården, där över 2 000 personer just nu vårdas för covid-19 – 400 av dessa på en intensiv­vårdsavdelning:

– Det här behöver skjutas fram och det beror på den höga smittspridningen och den höga belastningen på sjukvården, sade Löfven och slog fast:

– När belastningen på sjukvården minskar och smittspridning går ned, först då är regeringen redo att ta det första stegen för att lyfta restriktioner.

De uppskjutna lättnaderna påverkar bland annat höjda publiktak för konserter, biografer och sportevenemang. Även nöjesparker som Gröna Lund och Liseberg påverkas av de förlängda strikta rekommendationerna.

Rekommendationerna gäller inte för gym, butiker och restauranger, utan dessa regler beslutar Folkhälsomyndigheten själv om. Vid pressträffen meddelade myndighetens generaldirektör Johan Carlson att den ämnar att förlänga dessa regler i linje med rekommendationerna för allmänna sammankomster. Det innebär bland annat att kaféer och restauranger även framåt måste stänga klockan 20.30.

Annons
Annons

Tidigast den 17 maj kan lättnader i någon form bli aktuella, sade Carlson. Innan dagens besked skulle restriktionerna lättas 3 maj.

Socialminister Lena Hallengren (S) som också medverkade på pressträffen påminde om att alla svenskar har ett ”skarpt ansvar” att följa myndigheternas råd och rekommendationer:

– Bidra inte till att skapa nya smittkedjor utan håll dig till din lilla bubbla.

Alla tre vädjade till svenskarna att respektera reglerna under den kommande valborgshelgen:

– Nu väntar varmare väder och röda dagar, inte minst valborg. Det får inte leda till ökad smittspridning, sade socialministern, som inte utesluter än striktare åtgärder för att försöka minska smittspridningen.

– Alla former av privat firande där det kan bli trängsel är olämpliga. Det kommer en dag när vi kommer lätta på restriktionerna, men det är inte i dag, sade Johan Carlson.

Oron över svenskarnas allt mer bristande följsamhet till myndigheternas råd och rekommendationer bekymrade båda ministrarna och Folkhälsomyndighetens generaldirektör:

– Följsamheten behöver skruvas upp, konstaterade Hallengren och tillade:

– Vi får inte falla på målsnöret.

Regeringens besked om förlängda restriktioner kommer efter att Folkhälsomyndigheten meddelat regeringen att den anser att det inte längre är rimligt att lätta på rekommendationerna 3 maj, som tidigare kommunicerats.

Regeringen och Folkhälsomyndigheten är under stort tryck att presentera lättnader samtidigt som vädret blir varmare och allt fler i riskgrupper har blivit vaccinerade. Idrottsrörelsen har efterfrågat lättnader för bland annat ungdomsidrotten och krogbranschen vill se förlängda öppettider för att kunna sprida ut gäster över längre tid.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons