Annons
Ledare

Fredrik Johansson:Stefan Löfven eldar på polariseringen

Regeringsretorik som splittrar.
Regeringsretorik som splittrar. Foto: Janerik Henriksson/TT

Stefan Löfven har rätt i att splittring är ett hot mot demokratin. Det gör inte hans polariserande retorik mindre cynisk.

Under strecket
Publicerad

Händelserna i Washington den 6 januari satte sin prägel på onsdagens partiledardebatt. Scenerna från Capitolium är en sinister påminnelse om hur en demokrati inte bara är dess institutioner, utan också dess kultur och värdegemenskap. Stormningen av kongressen visar vad som händer när en nations främsta företrädare lierar sig med pöbeln och försöker genomföra vad som närmast kan beskrivas som en självkupp. Trumps agerande har – möjligen aningens långsökt – jämförts med hur Louis Napoléon Bonaparte, som sittande och folkvald president, avskedade sin regering och 1852 utropade sig till kejsare Napoleon III.

USA är idag ett djupt splittrat samhälle, där en förfärande stor andel av befolkningen – inte bara dess president – betraktar sina motståndares intentioner med så starka antipatier att de inte uppfattar dem som legitima. Det behövs ingen kålsuparteori för att se att det är så på båda sidor av det allt smalare politiska mittfältet.

Annons
Annons
Annons