Annons

Stefan Forss: Hur ska Baltikum kunna försvaras?

Under pågående övning Swift Response tränar Nato, här 18th US Airborne, luftlandsättning över östra Europa.
Under pågående övning Swift Response tränar Nato, här 18th US Airborne, luftlandsättning över östra Europa. Foto: Vadim Ghirda / TT NYHETSBYRÅN

Tröskelförmågan måste höjas till en trovärdig nivå som inte finns idag, skriver professor Stefan Forss, välkänd säkerhetspolitisk kommentator i Finland, apropå Mats Johanssons (15/8) och Mike Winnerstigs (7/8) tidigare inlägg om Natos kapacitet.

Under strecket
Publicerad

Just nu gnuggar man geniknölarna i USA för att få rätsida på hur Baltikum kan försvaras. De politiska deklarationerna till stöd för balterna kunde knappast vara mer auktoritativa. President Obama, Natos generalsekreterare Stoltenberg och Natos militära kommendör Breedlove, bara för att nämna några, har utan omsvep försäkrat att balterna inte kommer att lämnas i sticket.

Att detta är legitimt och helt i sin ordning kan de flesta hålla med om. Estland, Lettland och Litauen är fullvärdiga medlemmar i EU och Nato och ska förbli det även i framtiden. Det är ett mycket tungt vägande intresse även för de alliansfria Finland och Sverige. Man behöver endast hänvisa till hur vårt strategiska läge såg ut med baltstaterna i sovjetisk hand.

Annons
Annons
Annons