Steely Dan framför nya ljudbyggen

Popmusikens professorer Donald Fagen och Walter Becker fortsätter att konstruera och dekonstruera sina ljudbyggen. Ut kommer det tydliga sounden som signalerar Steely Dan. I kväll är de huvudnummer på jazzfestivalen på Skeppsholmen.

Under strecket
Publicerad
Annons

Steely Dan är ingen grupp i ordets rätta bemärkelse utan mer av en uppfinnarverkstad och forskningsstation som leds av Fagen och Becker. Vilka som jobbar i laboratoriet är för de två Dupontarna närmast ointressant så länge de ger dem de ljud och toner de letar efter. Musikerna blir verktygen för att uppnå det som de hör inne i sina huvuden så vem som håller i gitarren till exempel blir helt ointressant.

–Man har ingen personlig kontakt med dem, leverar man bara vad de vill ha är de nöjda. Jag hoppas kunna träffa några av dem i bandet som jag känner som spelar med dem i kväll. Walter Becker och Donald Fagen kan man i bästa fall få morsa på, de brukar bara dra efter spelningarna, säger Jojje Wadenius som ingick och spelade gitarr i Steely Dans turnéband under några år på 70- och 80-talet.

Annons
Annons
Annons