Annons

Statyer under lupp vid protester mot rasism

En staty föreställande Edward Colston ligger på en lastbil efter att ha fiskats upp från hamnen i Bristol den 11 juni där den ska ha kastats under en demonstration. Statyn ska ha flyttats till en "säker plats" för att senare flyttas till ett museum.
En staty föreställande Edward Colston ligger på en lastbil efter att ha fiskats upp från hamnen i Bristol den 11 juni där den ska ha kastats under en demonstration. Statyn ska ha flyttats till en "säker plats" för att senare flyttas till ett museum. Foto: Bristol City Council/AP/TT

En bit viktig historia eller en kontroversiell förfining av verkligheten? Åsikterna går isär när statyer och monument har hamnat i strålkastarljuset i samband med protesterna mot rasism i världen.

Under strecket
Troy Enekvist / TT
Publicerad

– Det är viktigt att ta protesterna på allvar. Monumenten fungerar som en projektionsyta som visar på större samhällsproblem, ekonomiska och juridiska orättvisor, säger Tanja Schult, docent i konstvetenskap vid Stockholms universitet.

Leopold II, Carl von Linné och Edward Colston är några som har blivit avbildade som statyer som nu kritiseras. Black Lives Matter-rörelsen har skapat debatt gällande statyers kulturella och historiska värden.

Annons
Annons
Annons