Annons

Skolexpert: Sverige kan lära av Sydkorea

Okhwa Lee, professor vid Chungbuk National University, medverkar i antologin ”Världens bästa undervisning – i Finland, Kina, Sydkorea, Singapore och Sverige” (red. Tomas Kroksmark).
Okhwa Lee, professor vid Chungbuk National University, medverkar i antologin ”Världens bästa undervisning – i Finland, Kina, Sydkorea, Singapore och Sverige” (red. Tomas Kroksmark). Foto: Staffan Löwstedt

Sydkoreanska skolungdomar är bäst i klassen. Hemligheten är en satsning på lärares utveckling snarare än att fokusera på små klasser, sammanfattar den sydkoreanska skolexperten Okhwa Lee.

Under strecket
Publicerad

”Det är svårt att bli antagen på lärarutbildningen i Sydkorea”, säger Okhwa Lee.

Foto: Staffan Löwstedt

Okhwa Lee, professor vid Chungbuk National University.

Foto: Staffan Löwstedt

Första gången Okhwa Lee, professor vid Chungbuk National University, besökte Moskva och sedan Stockholm var före järnridåns fall, som lärare för en grupp sydkoreanska elever på studieresa. I Moskva skulle de hungriga ungdomarna äta lunch på en restaurang, men blev i stället stående i – vad hon beskriver som – timmar i väntan på mat. Detta för att den person som hade till uppgift att visa gästerna till bords inte var på plats och de fem andra i personalstyrkan inte hade detta på sin lott.

– Dagen efter kom vi till Stockholm och där fick vi, en grupp på omkring 30 personer, både bord och mat i princip samma sekund som vi klev innanför dörren, tack vare två snabba svenska servitriser. Det var min första erfarenhet av den svenska effektiviteten, säger Okhwa Lee med ett skratt.

Annons
Annons
Annons