Annons
X
Annons
X

Status går inte att köpa enligt ny undersökning

Satsat på bling-bling, lägenhet på hippa adressen och helrör på krogen? Fel, fel, fel. Åtminstone om du vill höja din status. Enligt en ny undersökning är det allmänbildning, att vara en bra förälder och att vara duktig på jobbet som slår högst i stausbarometern.

Den klassiska statushöjaren i form av tydlig lyxkonsumtion är på väg bort och har ersatts med värden som att vara allmänbildad, göra bra i från sig på jobbet och excellera som förälder. Åtminstone om man ska tro en ny undersökning från undersökningsföretaget United Minds.

2 100 personer har fått svara på 100 frågor om livsstil, prylar, och personliga egenskaper och resultatet visar att kapitalvaror som bostad, bil och dyra märkeskläder inte bidrar till att höja din status lika mycket som allmänbildning och att jobba hårt och skapa sin egen förmögenhet.

– Att jobba hårt, vara en ypperlig förälder och vara allmänbildad slår högst bland svenskar, det är så vi får status och växer i vår omgivning, säger Marie Söderqvist Tralau, omvärldsanalytiker och debattör till SvD.se.

Annons
X

De medverkande har fått sätta betyg enligt den gamla modellen 1-5 på olika påståenden. Att vara allmänbildad får medelbetyget 3,78, tätt följt av att vara en engagerad och duktig förälder som landar på medelbetyget 3,69 och ”ha en egen ihoparbetad förmögenhet” som får 3,68 i medelbetyg.

Men är inte det här bara en sådan där undersökning där folk svarar som de tror att de borde istället för som de verkligen tycker?

– Det är klart att det kan vara så men samtidigt bekräftar den den så kallade svenskheten, att man inte ska skylta med flashiga attribut utan stå över sådant och jobba hårt. Man ska lyckas hemma, på jobbet, ha pengar på banken och kunna koppla bort jobbet och vara ledig med sin familj.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Hur funkar det för dig?

  – Ja du hör ju själv (barnskrik i bakgrunden). Men man försöker så gott man kan. Men enligt undersökningen är det hopplöst ute att ha fulltecknad almanacka, av 100 påståenden hamnar ett fullspäckat schema på plats 92.

  Annons
  Annons
  X
  Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X