Annons
X
Annons
X

Statsvetarprofessor varnar för ”varböld”

Statsvetarna är kritiska mot hur den socialdemokratiska partiledningen och medierna hanterat debatten kring Omar Mustafas plats i partistyrelsen. Frågan väntas snart blåsa bort utan att påverka de flesta väljare så mycket. Men bland muslimer i Sverige kan den i värsta fall leda till att de känner sig ännu mer utanför det politiska livet och Ulf Bjereld talar om risk för en ”varböld mellan muslimer och socialdemokrater”.

Omar Mustafa lämnade sina uppdrag inom Socialdemokraterna på lördagskvällen.
Omar Mustafa lämnade sina uppdrag inom Socialdemokraterna på lördagskvällen. Foto: SCANPIX

Den socialdemokratiska partiledningen har varit valhänt och alltför avvaktande när de försökt hantera all uppståndelse kring att Omar Mustafa valdes in i den socialdemokratiska partistyrelsen, menar statsvetare. Uppståndelsen ledde till att Omar Mustafa på lördagkvällen bestämde sig för att lämna sitt uppdrag efter en vecka på posten.

– Det är få i ansvarig ställning inom socialdemokraterna som trätt fram och tagit ställning under processens gång. De har hanterat det lite fyrkantigt och inte varit situationen vuxna. Det är rätt beklagansvärt, säger Jonas Hinnfors, professor i statskunskap vid Göteborgs universitet.

Lite av samma syn har en annan professor i statskunskap, socialdemokraten Ulf Bjereld.

Annons
X

– Stefan Löfven har varit väldigt avvaktande och verkar mer ha försökt lyssna än påverka opinionen. Det beror på att han mött väldigt starkt blandade känslor inom partiet, säger Ulf Bjereld.

Ulf Bjereld beskriver det som att en del socialdemokrater associerat Omar Mustafas ordförandeskap i Islamiska förbundet med värderingar som är främmande för socialdemokraterna. Andra ser honom som en progressiv person som gör sitt bästa för att försöka styra över konservativa personer i den muslimska världen.

Både Jonas Hinnfors och Ulf Bjereld är förvånade över hur dåligt förberedd den socialdemokratiska partiledningen var när Omar Mustafa valdes in i partistyrelsen. Ulf Bjereld pratar om hur valberedningsprocessen präglas av slutenhet och maktkamp mellan partidistrikten. Då kan det komma fram förslag på personer som man inte hunnit gå igenom tillräckligt.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Ska man skuldbelägga något i det här fallet är det den socialdemokratiska partikulturen. Om socialdemokraterna vill vara ett framtidsorienterat parti kan man inte låta så mycket bygga på var de olika kandidaterna bor, säger Ulf Bjereld.

  Han är också kritisk mot medierna, både sociala medier som Facebook och Twitter och traditionella medier. Ulf Bjereld talar om att det blivit en vandringsmyt att Islamiska förbundet skulle förespråka skillnader mellan kvinnor och män när det är uppgifter som finns på deras hemsida i översatta artiklar från andra. På samma sätt ska Omar Mustafa på felaktiga grunder ha beskyllts för att själv ha gjort antisemitiska uttalanden.

  – Det har varit en väldigt svag källkritik i de svenska medierna, säger Ulf Bjereld.

  Problemet ligger mycket i de personer med extrema åsikter som Omar Mustafa som ordförande för Islamiska förbundet bjudit in till debatt. Där har han själv medgett att debatterna inte hanterats tillräckligt bra och att det då kan tolkas som ett stöd för de extrema åsikterna.

  Jonas Hinnfors anser att man kan se frågan om hurvida Omar Mustafa skulle kunna sitta i partistyrelsen på tre sätt:

  • Vad Omar Mustafa själv verkar ha för åsikter. De ser ut att stämma med socialdemokraternas syn utom på en punkt, den om homosexuella och att olika samfund själva ska få avgöra hur de ser på samkönade äktenskap.

  • I vilken utsträckning Omar Mustafa som ordförande för Islamiska förbundet kan bjuda in folk med extrema åsikter till debatt. Åsikter som går helt emot den syn socialdemokraterna har.

  – Dialog är bra men frågan är hur långt dialogen får gå. Frågan kompliceras av att Sverigedemokraterna i flera år kritiserats för att bjuda in folk med extrema åsikter och därmed ge dem legitimitet. Då måste man ha samma syn även i det här fallet, säger Jonas Hinnfors.

  • Islamiska förbundets grundsatser och vad det står för har diskuterats mycket.

  – Jag har läst på deras hemsida och då ser jag snarare en borgerlig rörelse än en socialdemokratisk. Man kan se det som en socialt engagerad kristen rörelse, fast med annat religiöst förtecken. Om man ser till vad de säger om familj och samhälle är det nog snarast Göran Hägglund (ordförande för Kristdemokraterna) än socialdemokraterna som borde vara positiv till Islamiska förbundet, säger Jonas Hinnfors.

  Frågan nu är bland annat vilka konsekvenser den här debatten och Omar Mustafas kortvariga period i den socialdemokratiska partistyrelsen får för väljarna och det politiska livet i allmänhet. Både Jonas Hinnfors och Ulf Bjereld betonar att den här typen av händelser inte brukar sätta några långsiktiga spår i den breda opinionen. Det blir en intensiv debatt och sedan glöms händelsen snabbt bort.

  Ser man bara till relationen mellan socialdemokraterna och muslimerna i Sverige kan händelsen däremot få större konsekvenser.

  – Den långsiktiga konsekvensen kan bli att det uppstår en varböld mellan muslimer och socialdemokrater. Det finns risk för att det framställs som att det finns någon slags konflikt mellan att vara muslim och att vara socialdemokrat. Då finns det en uppenbar risk att muslimerna passiviseras politiskt, säger Ulf Bjereld.

  – Det här kommer att skapa en hel del harm i den muslimska befolkningen och det kommer att krävas rätt mycket förtroendeskapande åtgärder framöver, säger Jonas Hinnfors.

  SvD har utan att lyckas sökt Omar Mustafa för en kommentar. Företrädare för socialdemokraterna i Stockholms stad och för partiledningen har också valt att inte ge några ytterligare kommentarer.

  Näringslivs mest delade på Facebook just nu:

  Annons
  Annons
  X

  Omar Mustafa lämnade sina uppdrag inom Socialdemokraterna på lördagskvällen.

  Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X