Annons
X
Annons
X

Statsvetaren: Sahlin vann duellen

Mona Sahlin var skicklig på att ifrågasätta regeringen. Samtidigt hade Fredrik Reinfeldt problem med att svara upp mot kritiken. Men snart måste de rödgrönas kort upp på bordet. Så lyder statsvetarprofessorns analys av partiledarduellen.

Överraskande frågor och en statsminister och oppositionsledare som talade direkt ur hjärtat. Så sammanfattar Peter Esaiasson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, duellen mellan Fredrik Reinfeldt och Mona Sahlin i P1:s Studio ett under eftermiddagen.

Men framför allt tycker han att det var Mona Sahlin som lyckades bäst med sin uppgift: att ifrågasätta och kritisera regeringen.

– Det är svårare att förklara en ståndpunkt än attackera och Fredrik Reinfeldt hade svårt att försvara det regeringen gjort och svara upp mot kritiken. Regeringen har svårt att riktigt motivera varför man gjort som gjort, säger Peter Esaiasson.

Annons
X

Reinfeldt å sin sida lyckades bäst när han fokuserade på splittringen inom de rödgrönas politik, något Peter Esaiasson tror kommer att bli mycket viktigt för Alliansen i valspurten.

– Han bäddar för att göra detta till en fråga om regeringskompetens, splittringen inom de rödgröna ska bli alliansens kanske viktigaste argument. Men det är svårt när han bara debatterar med en i det rödgröna blocket och de andra inte är närvarande, samtidigt som de rödgröna inte har specificerat vad de ska göra tillsammans. Men Reinfeldt har bäddat för att detta kommer att vara deras kanske mest offensiva argument, säger Peter Esaiasson.

När frågorna handlade om sjukförsäkringen lyfte reportrarana i Studio fram namnet Barbro, 58 år, som ett exempel. Barbro hade varit långtidssjukskriven och frågan var vad hon skulle göra nu.

– Varken Sahlin eller Reinfeldt var särskilt komfortabla med det här. Ingen av dem lyckades ge något övertygande svar om vad som skulle hända med henne. Sjukförsäkringsfrågan blev därför mest ett upprepande av tidigare ståndpunkter.

Även inom industri- och jobbpolitik tycker Peter Esaiasson att Mona Sahlin lyckades med att vara offensiv och lyfta upp sakfrågan, Saab.

Inte heller inom det området gick Mona Sahlin in så mycket på hur de rödgröna skulle ha gjort, något som funkar och är hållbart ett tag till, enligt Peter Esaiasson.

– Sahlin kan lugnt rida vidare och antyda att allt hade varit bättre om de socialdemokraterna suttit vid makten.

Men strategin kommer inte att funka för alltid. När den ekonomiska politiken, tydliga förslag och siffror, ska presenteras, då blir det svårare.

– Då blir Sahlin tvungen att försvara sig. Därför kan man tro att de kommer att vara försiktiga med det. De kommer att försöka glida igenom, säger Peter Esaiasson.

I frågan om ett förbud mot heltäckande burka skilde sid Fredrik Reinfeldts och Mona Sahlins åsikter åt. Medan Sahlin talade mer om religionsfrihet, öppnade Reinfeldt för att vilja begränsa användandet av burka. Men Peter Esaiasson tycker inte att det var en av huvudfrågorna i debatten.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X