Statsvetaren: Fortsatt väldigt låst

Valduell i SVT mellan Stefan Löfven (S) och Ulf Kristersson (M) på fredagen. Talmannen får nu en viktig roll att lösa upp knutarna inför en ny regeringsbildning.
Valduell i SVT mellan Stefan Löfven (S) och Ulf Kristersson (M) på fredagen. Talmannen får nu en viktig roll att lösa upp knutarna inför en ny regeringsbildning. Foto: Henrik Montgomery/TT

Läget har egentligen inte ändrats sedan valdagen. Svårigheterna att bilda en majoritet i riksdagen är lika stor nu som då.

"Vi är med största sannolikhet på väg mot en bortröstning av Löfven", säger statsvetaren Jenny Madestam.

Under strecket
TT
Publicerad
Annons

Även om det slutliga valresultatet bekräftar den preliminära bedömningen av mandatfördelningen i riksdagen, att det rödgröna blocket i riksdagen får 144 mandat mot Alliansens 143, har inget egentligen hänt i partiernas inställning till hur en majoritet i fortsättningen ska bildas bakom en statsminister och dess budget.

"Läget är precis som för en dryg vecka sedan, det vill säga, väldigt låst. Vi är med största sannolikhet på väg mot en bortröstning av Löfven, och därefter ta talmansrundan vid." skriver statsvetaren Jenny Madestam, i en skriftlig kommentar till TT.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons