Annons
X
Annons
X

Statsvetare: Wallströms öppning kan locka andra

Margot Wallström kan tänka sig att ta nya uppdrag för S, berättar hon i en intervju med Värmlands folkblad. Enligt Christer Isaksson är det en beprövad taktik för att öka attraktiviteten för partiledarposten. Ett drag som mycket väl kan fungera.

Efter att Håkan Juholt hade avgått som partiledare för Socialdemokraterna i lördags började det genast surras om Margot Wallström som tänkbar efterträdare. Färska opinionsundersökningar visade att hon var den populäraste kandidaterna bland väljarna.

Själv säger hon att hon inte är aktuell. Däremot ställer hon nu dörren på glänt för andra uppdrag inom socialdemokraterna.

– Det är många tankar som cirkulerar nu. Som engagerad socialdemokrat bryr jag mig förstås om vad som händer på hemmaplan, säger hon till Värmlands Folkblad.

Annons
X

Författaren och S-kännaren Christer Isaksson sa senast i söndags att han inte trodde att Wallström kommer att bli den nya S-ledaren. Det oavsett hur mycket hon favoriseras.

–Jag tror inte att Margot har det intresse som krävs. Hon brinner för enskilda frågor – inte för att ena stridande viljor, menade han.

Att hon nu öppnar upp för andra uppdrag tycker han inte förändrar den situationen.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Nej, jag tror inte hon är aktuell som partiledare. Däremot skulle jag tro att det är ett sätt att öka attraktionsgraden för uppdraget.

  – Om du plötsligt får en diskussion om namn som Anders Sundström och Margot Wallström så får du in gammal erfarenhet och trygghet i närheten av partiledaren, och då är det mycket möjligt att några som är tveksamma eller som partiledningen vill ha men som säger nej tycker att det blir intressantare, säger han.

  Isaksson menar att det går att jämföra med när Fredrik Reinfeldt blev statsminister, och Carl Bildt utsågs till utrikesminister.

  – Då fick den nya regeringen erfarenhet och stadga och det behövs ju både i en partiledning och regering.

  – Wallström vill hjälpa till så att det kommer in namn och så att folk stannar kvar. Med den typen av affischnamn ökar attraktionsgraden absolut.

  Isaksson säger att partiet är i stort behov av erfarenhet och kunskap.

  – I Göran Perssons gäng försvann nästan alla, sen byggde Mona Sahlin upp ett gäng som också det rensades ut. Sen kom Juholt med ett gäng och de har knappt börjat praktisera innan de åker ut.

  – Det är dåligt med kunskap om regeringsarbete och framförallt om hur en valrörelse ska gå till. Det tar ju mer än ett val att lära sig.

  CHATTA:
  Statsvetaren Jonas Hinnfors: ”Alliansen har inte exploaterat krisen”

  LÄS OCKSÅ:
  Margot Wallström: ”Många tankar som snurrar just nu”

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X