Annons
X
Annons
X
Av SvD, TT
(uppdaterad)
Wallströms lägenhetsaffär

Löfven: Wallström ska fortsätta göra sitt arbete

Riksenheten mot korruption har inlett en förundersökning om Margot Wallströms lägenhet. SvD har samlat reaktioner från partier och statsvetare.

Foto: Christine Olsson/TT Bild 1 av 1

Bild 1 av 8

Löfven: Bra att frågan utreds

Foto: Christine Olsson/TT

Statsminister Stefan Löfven kommenterade den inledda förundersökningen mot Wallström när han sent på kvällen anlände till Davos i Schweiz, för att delta i Världsekonomiskt forum under två dagar.

Bör Margot Wallström ta timeout under förundersökningen?

– Nej, det är bra att den här frågan utreds, och nu får vi se vad utredningen ger och under den tiden ska Margot Wallström fortsätta att göra sitt arbete. Antingen är man statsråd eller så är man det inte, säger Stefan Löfven till TT.

– Jag har sagt tidigare att det hade varit bättre om hon hade skaffat sig bostad på annat sätt.

På frågan om hur han tror att väljarna ser på det som hänt säger statsministern:

– Det är omöjligt för mig att veta. Det är viktigt att utredningen får starta, och klargöra.

Annons
X
Annons
X

Statsvetaren Jonas Hinnfors.

Foto: TT Bild 1 av 1

Bild 2 av 8

Hinnfors: Juholt föll – han saknade nätverk

Statsvetaren Jonas Hinnfors.

Statsvetaren Jonas Hinnfors. Foto: TT

Hur Margot Wallström kommer att påverkas av allt som händer, beror mycket på vilket stöd hon har internt, säger statsvetaren Jonas Hinnfors.

”Det är viktigt att påminna om att politik i mångt och mycket är en förtroendebransch. Ser vi till Juholts lägenhetsaffär blev den mycket besvärande för honom trots att inga juridiska felaktigheter kunde beläggas. Han saknade helt enkelt nätverk som kunde backa upp honom och förlåta”, säger han till TT.

”En annan politiker som ganska ofta förekommit i olika typer av affärer är Carl Bildt, men Bildt har mycket starka nätverk som han kan luta sig mot. Bildt klarade en rad potentiella stormar. Var Wallström befinner sig är kanske inte glasklart, men hon är populär internt och hon har varit med mycket länge med väl upparbetade nätverk”, säger Jonas Hinnfors.

Annons
X
Annons
X

Tomas Tobé.

Foto: Fredrik Karlsson/TT Bild 1 av 1

Bild 3 av 8

Moderaterna: ”Löfven måste bedöma”

Tomas Tobé.

Tomas Tobé. Foto: Fredrik Karlsson/TT

Moderaterna kommer inte att kräva att utrikesminister Margot Wallström avgår eller tar time out eller något liknande med anledning av utredningen om mutbrott, enligt Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé.

”Det är allvarligt att Margot Wallströms sätt att skaffa en lägenhet blivit föremål för en förundersökning. Men det är statsminister Stefan Löfven som måste bedöma lämpligheten om utrikesministern kan fullgöra sina uppdrag medan förundersökningen pågår”, säger Tobé till TT.

Inom Moderaterna pågår en diskussion om att rikta ett misstroendevotum mot Margot Wallström. Enligt medieuppgifter vill tre av partiets distrikt och ungdomsförbundet ha en sådan omröstning. Under eftermiddagen träffas partiets riksdagsgrupp för ett ordinarie möte.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  X
  Annons
  X

  Anders W Jonson.

  Foto: Christine Olsson/TT Bild 1 av 1

  Bild 4 av 8

  Centern: ”Det är allvarligt”

  Anders W Jonson.

  Anders W Jonson. Foto: Christine Olsson/TT

  Centerns tillförordnade partiledare Anders W Jonson tycker att det är allvarligt att Margot Wallström är föremål för en förundersökning.

  "Det är allvarligt att ett statsråd är föremål för en förundersökning. Jag tycker det är bra att det undersöks och att man nu går till botten med detta. Sen är det upp till statsministern att avgöra om och hur detta påverkar hans förtroende för Wallström", säger han i en skriftlig kommentar till TT.

  Det goda som kan komma ut ur det här är om regeringen tar frågan om nödvändiga reformer på bostadsmarknaden på allvar, såsom friare hyressättning och stora regelförenklingar, framhåller Anders W Jonson.

  Annons
  X
  Annons
  X

  Caroline Szyber.

  Foto: Henrik Montgomery/TT Bild 1 av 1

  Bild 5 av 8

  KD har KU-anmält Wallström

  Caroline Szyber.

  Caroline Szyber. Foto: Henrik Montgomery/TT

  Riksdagsledamoten Caroline Szyber (KD) KU-anmälde på måndagen Margot Wallström för lägenheten från Kommunal. Det är riksdagsledamoten Caroline Szyber (KD) som vill att KU granskar om Wallström försatt sig i ett beroende gentemot Kommunal.

  ”Att det inletts en förundersökning visar hur allvarlig frågan är. Det finns många frågetecken, och det är också därför vi har lämnat in en KU-anmälan”, säger hon till TT.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 1

  Bild 6 av 8

  Adaktusson: Ta en timeout

  Foto: Lars Pehrson

  Lars Adaktusson, kristdemokratisk EU-parlamentariker, tycker att Margot Wallström borde dra sig tillbaka till utredningen är klar.

  – Som utrikesminister företräder man Sverige och svenska intressen, och som person måste man ha trovärdighet och auktoritet i det man säger. En person som omvärlden vet är föremål om utredning för mutbrott får problem med detta, det säger sig självt, säger han till TT.

  När det gäller lägenhetsaffären och Wallströms relation till Kommunal så finns väldigt många oklarheter, tycker han.

  – För Sverige och svenska intressen, ta en timeout, säger han.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: Henrik Montgomery/TT Bild 1 av 1

  Bild 7 av 8

  Wikström: Ta ett steg tillbaka

  Foto: Henrik Montgomery/TT

  Liberalernas EU-parlamentariker Cecilia Wikström går på samma linje som Lars Adaktusson och menar att Wallström bör ta en paus från sitt arbete som utrikesminister:

  – Hon bör ta en paus, och ta ett steg tillbaka. Av respekt för rättstaten tycker jag. Dessutom, det här är en väldigt tuff process på ett personligt plan, med stor turbulens och stor påverkan, säger Wikström till TT.

  Annons
  X
  Annons
  X

  S-märkte statsvetaren Stig-Björn Ljunggren

  Foto: Henrik Montgomery/TT Bild 1 av 1

  Bild 8 av 8

  Ljunggren: ”Är väl ingen som tror att ärendet kommer gå vidare”

  S-märkte statsvetaren Stig-Björn Ljunggren

  S-märkte statsvetaren Stig-Björn Ljunggren Foto: Henrik Montgomery/TT

  Enligt statsvetaren och S-debattören Stig-Björn Ljunggren sätter beskedet om förundersökningen fingret på ett systemfel.

  ”Det handlar om att man inom makteliten hjälper varandra med lägenheter och andra rara resurser i Stockholm. Grundproblemet är att det saknas bostäder så att samhällsfunktionerna kan flyta på ett normalt sätt. På ett sätt är det kanske bra att den frågan kommer upp på dagordningen”.

  När det gäller de inblandade tror han i det här läget att beskedet inte orsakar så stor skada.

  ”Det är väl ingen som tror att ärendet kommer att gå vidare, men om så sker är det väldigt allvarligt. Än så länge handlar det ju om "korrekt korruption" som inte är ett juridiskt problem. Det skulle också kunna ändras om oppositionen går vidare, men jag tror inte att de är så dumma. Det skulle svetsa ihop socialdemokratin”.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X