Annons
X
Annons
X

Statsvetare: Unikt att S skyller på partiledaren

Att Sahlin avgår är det bästa som kunde hända socialdemokraterna i det här läget, tror statsvetaren Jenny Madestam, som menar att avgångsprocessen är unik för S.

Med tanke på att hon talade om att partiet behöver nya ansikten kan det bli så att nästa ledare inte kommer från riksdagen, kanske Ulrika Messing, enligt Madestam.

Mona Sahlin meddelade på söndagen att hon avgår på en partikongress i mars. Beskedet var inte överraskande för Madestam.

– Jag kände att det var i görningen, eftersom de kallade till det här mötet idag. Jag tror att Sahlin gjort bedömningen att det skadar henne själv och partiet om hon sitter kvar, säger hon.

Vad som direkt drev fram avgången var att Sahlin själv sa alla, inklusive hon själv, skulle ställa sina platser till förfogande, tror Madestam. Det skyndade på processen, men hon tror att Sahlin blivit tvungen att avgå ändå, men kanske inte lika snabbt. Då hade de kanske väntat tills kriskommissionen kom igång.

Annons
X

Att röster började höjas som krävde partiledarens avgång är unikt för S, enligt Madestam

– De gör inte så i socialdemokraterna. Det har inte gått att skylla på personer i det partiet, det har varit tabu. Man har alltid sagt att det är politiken det är fel på, inte personerna. Det har ändrats nu och det är unikt, säger hon.

Mona Sahlin talade själv om att nya ansikten behövs i partiet. Därför tror Madestam att det kan bli så att de tittar efter ny partiledare utanför riksdagen. I så fall tror hon att exministern Ulrika Messing eller kommunalrådet i Södertälje, Anders Lago, är möjliga namn.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Annars har det hetaste tipset varit riksdagsgruppens ledare Sven-Erik Österberg. Men det tror inte jag är bra för S.

  Stig-Björn Ljunggren, S-märkt statsvetare, säger att han är lite förvånad över dagens besked.

  – Jag har trott att hon skulle sitta kvar av det skälet att det inte finns någon bra alternativlösning.

  Han ser två skäl till det plötsliga beskedet om att Sahlin inte ställer upp för omval.

  – Allt kan ju bara ha klappat ihop så att det inte finns någon masterplan.

  Det andra skälet skulle vara att några har kommit överens om vem eller vilka som ska lanseras som efterträdare.

  Ljunggren säger att han fruktar att Socialdemokraterna kommer att ta efter Miljöpartiet och ha två som leder partiet.

  – Det är bara ren spekulation från min sida, säger han.

  Peter Esaiasson, professor i statsvetenskap, är förvånad över beskedet att Mona Sahlin inte fortsätter som partiledare. Han säger att för tillfället är det ren cirkus inom partiet.

  – Vi får se vad som händer. Men det här liknar ingenting som partiet varit med om förut, det har ju varit stabiliteten inom svensk politik. Det här är ett okänt territorium för det partiet, säger han.

  Esaiasson har ingen idé om vem som ska efterträda Sahlin.

  och TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X