Annons
X
Annons
X

Statsvetare: Svårare fälla regeringen efter helgens händelser

Tanken på att fälla regeringen lever i den moderata partiledningen, enligt uppgifter i Aftonbladet. För det krävs stöd av Sverigedemokraterna.

Enligt statsvetaren Jonas Hinnfors underlättar inte helgens händelser, där SD kopplats till demonstrationen med högerextremister närvarande, för dem inom Alliansen som vill ta över.

(uppdaterad)
Det nya politiska läget
"Folkets demonstration" på Norrmalmstorg i Stockholm" på lördagen.

"Folkets demonstration" på Norrmalmstorg i Stockholm" på lördagen. Foto: Marcus Ericsson/TT

Temperaturen höjs i det politiska spelet kring regeringens framtid. För en dryg vecka sedan skrev tidskriften Fokus om den moderata partiledaren Anna Kinberg Batras planer på att fälla Stefan Löfvens rödgröna regering. Nu har en "central källa" även sagt till Aftonbladet att M-ledaren är redo att fälla den sittande regeringen.

– Stefan Löfvens klavertramp har gått för långt på flera områden. Läget är så illa nu och samtidigt finns det en majoritet i riksdagen som är emot många av regeringens förslag. Men SD ska inte sitta med i en regering och inte vara med i några förhandlingar, säger källan till tidningen.

Trycket inom M för att fälla regeringen är starkt. Enligt en undersökning som SVT genomfört anser åtta av tio M-politiker ute i landet att det är ett "mycket bra förslag" att lägga fram en gemensam Alliansbudget i riksdagen redan i år.

Annons
X

– Varje dag är nog full av rädsla för Löfven. Han kan nog inte vara säker på att inte Alliansens vilja att regera blir så stark att de kommer att samarbete med SD på något sätt, säger statsvetaren Jonas Hinnfors till SvD.

Aftonbladet skriver också att Kinberg Batra ligger lågt av hänsyn till Alliansen, då både C-ledaren Annie Lööf och Liberalernas Jan Björklund sagt att det inte är aktuellt att regera med passivt stöd av SD.

Centerledaren Annie Lööf gjorde en tillfällig comeback från föräldraledigheten i söndags för att vara med i SVT:s Agenda. Hon konstaterade att för att Alliansen ska kunna fälla regeringen krävs stöd från Sverigedemokraterna och att hon inte är beredd att forma en ny regering under de förutsättningarna.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Jonas Hinnfors säger att utmaningen för Anna Kinberg Batra blir att få med sig bland annat Lööf på båten.

  – Givet vad Lööf och Björklund sagt vill det nog till ett stort förhandlande innan man finner en formel som innebär att man inte sitter med SD:s stöd. Lööf var väldigt tydlig i Agenda, säger han.

  Jonas Hinnfors tror att helgens uppmärksammade händelser i Stockholm city inte underlättar för de Allianskrafter som vill fälla regeringen med stöd av SD.

  Under lördagen samlade "Folkets demonstration" ett hundratal demonstranter på Norrmalmstorg. Organisatörerna, som kräver en ny regering som "i första hand värnar om Sverige och dess medborgare", säger sig inte vara knutna till något parti.

  Men grundaren är medlem i Sverigedemokraterna och är aktiv SD-politiker. Dessutom chartrade flera lokala SD-föreningar bussar för att köra upp deltagare till demonstrationen. På plats fanns även, enligt Expo, en rad ledare för Nordisk ungdom, nedlagda nazistiska Svenskarnas parti och aktivister från nazistiska Svenska motståndsrörelsen.

  Statsvetaren Jonas Hinnfors tror att sammankopplingen som många gjort kan påverka möjligheterna till samarbete.

  – Pariastämpeln som partiet har blir inte lättare att tvätta bort med den här typen av händelser. Det handlar om att partiaktivister i alla allianspartierna måste acceptera att partiledningen närmar sig detta parti. Det finns ett tryck för att närma sig, men också de som tycker att det absolut inte går, säger Jonas Hinnfors.

  Om ett maktövertagande skulle ske tror Hinnfors att det brådskar.

  – Att ta över 2017 är kanske inte ett särskilt bra alternativ, säger han.

  Annons

  "Folkets demonstration" på Norrmalmstorg i Stockholm" på lördagen.

  Foto: Marcus Ericsson/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X