Annons
X
Annons
X

Statsvetare: Stor press på alla partierna

Efter Sverigedemokraternas besked om att de fäller regeringens budget meddelade statsminister Stefan Löfven att han bjuder in Allianspartier för samtal redan i kväll. ”Det finns en stor press på alla partierna nu att hantera läget”, säger statsvetaren Malena Rosén Sundström.

Enligt Löfven är det nu upp till Moderaternas gruppledare Anna Kinberg Batra och övriga Alliansparties partiledare Jan Björklund (FP), Annie Lööf (C) och Göran Hägglund att ”ta sitt ansvar” efter SD:s besked om att de fäller budgeten.

– Jag har hela tiden sagt att jag inte är beredd att regera på någon annans budget, sade Löfven också.

Löfven kan komma att skicka tillbaka budgeten till finansutskottet i morgon för en så kallad återremittering, om det finns ”en bra anledning”. En sådan anledning kan vara att Alliansen öppnar för att förhandla om en bredare uppgörelse bakom en budget. I så fall röstas inte om nuvarande budgetförslag imorgon.

Annons
X

Det blir troligtvis en lösning att det går tillbaka till finansutskottet med ett mandat från alliansledarna.
Statsvetaren Malena Rosén Sundström om kvällens förhandlingar.

KD:s Göran Hägglund har meddelat att han kommer att komma på kvällens möte.

Statsvetaren Malena Rosén Sundström tror att Alliansens partiledare var beredda på en invit från Stefan Löfven.

– Det har säkert bestämt med varandra i förväg hur de ska reagera. Det skulle vara en dålig signal om de inte ens vill sätta sig i överläggningar, säger hon till SvD.

Vad kommer Löfven att säga till dem?

– En inte alltför vild spekulation är ansvarsargumentet, att de måste vara med och ta ansvar. Det som han upprepade gång på gång under valrörelsen var även att inte ge inflytande till Sverigedemokraterna. Ett argument är att även om Alliansen skulle få möjlighet att bilda regering så skulle de hamna i samma situation längre fram, säger Malena Rosén Sundström.

Vad hoppas Stefan Löfven på?

– Jag tror att hans förhoppning är att man kommer att få någon form av överenskommelse. Det blir troligtvis en lösning att det går tillbaka till finansutskottet med ett mandat från alliansledarna.

Vilket parti tror du är mest oroligt nu?

– Det finns en stor press på alla partierna nu att hantera läget, givetvis för de rödgröna som sitter i regeringsställning, men även Alliansen. Det är fortfarande samma situation. Det finns möjliga problem och risker för alla partier just nu, säger Malena Rosén Sundström.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X