Annons
X
Annons
X

Statsvetare: ”SD tjänar på samarbete med Dansk Folkeparti”

Dansk Folkeparti (DF) hjälper Sverigedemokraterna (SD) att ta sig in riksdagen.

Imorgon talar partiledare Pia Kjærsgaard på ett av SD:s valmöten i Höganäs – och Jimmie Åkesson får öppet stöd av toppolitiker inom hennes parti.

– Det här är absolut något som Sverigedemokraterna vill och tjänar på, säger statsvetaren Marie Demker.

Dansk Folkepartis ledare Pia Kjærsgaard kommer imorgon att tala på ett av Sverigedemokraternas valmöten i Höganäs, efter att blivit inbjuden av Jimmie Åkesson.

Enligt statsvetare som SvD har pratat med har Sverigedemokraterna under en längre tid blickat över sundet och sökt efter en samarbetspartner i Dansk Folkeparti.

Redan 2002 deltog folk från partiet på ett av Dansk Folkepartis årsmöten, enligt uppgifter från föreningen Expo.

Annons
X

Och under 2003 besökte en delegation från Dansk Folkeparti Malmö. Jimmie Åkesson deltog på mötet som internt kom att kallas för ”en milstolpe” i partiets historia.

Sverigedemokrat har alltid varit öppna med att de ser Dansk Folkeparti som en förebild, i stället Dansk Folkeparti varit försiktigare. I en intervju med SvD från 2009 säger partiet att de inte är intresserade av ett samarbete.

Men nu får alltså Sverigedemokraterna öppet stöd av Dansk Folkeparti och Pia Kjærsgaard. Partiet får även öppet stöd av Søren Espersen, ett av de tyngre namnen inom Dansk Folkeparti.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Under en debatt på danska tv-kanalen DR 2 så kallar Espersen Sverigedemokraterna för ett modernt strömlinjeformat parti som nu tagit itu med tidigare problem där galningar och rasister var verksamma inom partiet.

  – Sverigedemokraterna har uppvaktat Dansk Folkeparti länge och det är viktigt för dem att bli erkända. Rent ideologiskt kommer de från olika strömningar men de förenas i ett missnöje med etablissemanget, säger Marie Demker, professor i statsvetenskap vid Göteborgs Universitet.

  Även om partierna i dag för liknande politik, båda vill kraftigt begränsa invandringen i respektive länder, så har de helt olika ursprung.

  Dansk Folkeparti har sina rötter i danska Fremskridtspartiet, ett missnöjesparti som var emot etablissemanget och bildades 1972.

  Sverigedemokraterna bildades dock de sista åren av 80-talet av personer tidigare verksamma inom nazistiska och rasistiska organisationer som Bevara Sverige Svenskt.

  Partiet har har länge försökt att tvätta bort stämpeln som högerextremister, enligt Marie Demker.

  – Det är viktigt för SD att närma sig de här partierna som har ett mer av ett mainstream-ursprung. De behöver den legitimitet som de partierna har i sina länder. Det är absolut något som Sverigedemokraterna tjänar på, säger Marie Demker.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X