Annons

Statsvetare: SD-rookies får det svårt i Bryssel

Sverigedemokraterna skickar ”gröngölingar” till Bryssel. Det bäddar för att partiet får mycket lite inflytande, menar statsvetaren Ann-Cathrine Jungar, i SvD:s valpanel.

Under strecket
Publicerad

”Vi har valt vanligt folk. Vi tror att de vet mer än proffspolitiker och avdankade journalister om hur vanligt folk har det,” förklarade Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder efter att det stor klart att partiet kan ta plats i Europaparlamentet.

De två toppkandidaterna - Kristina Winberg, vårdbiträde från Jönköping och Peter Lundgren, lastbilschaufför från Gnosjö - är politiska rookies. Statsvetaren Ann-Cathrine Jungar, expert på populistiska partier och del av SvD:s valpanel, varnar för att det inte kommer att fungera.

– Deras toppkandidater har gjort ett ganska märkligt intryck. Det har varit flera debatter där det har stått klart att de inte riktigt har kunskap om vad som står i deras egen valplattform.

Ann-Cathrine Jungar säger sig förstå SD:s motvering - att man vill ha politiker som representerar ”vanligt folk”. Men hon bedömer att det blir svårt för Kristina Winberg och Peter Lundgren att navigera i EU-kvarteren.

– Strategin är kanske inte så framgångsrik och trovärdig. I EU-parlamentet spelar person och kunskap en roll för att man ska kunna ha inflytande.

Annons
Annons

Kompetensen är avgörande, poängterar Ann-Cathrine Jungar:

– Man måste ha driv och skapa allianser och då måste man ha kunskap och visa att man har en erfarenhet. Man kan inte komma dit som en gröngöling.

Utan den tyngden riskerar Sverigedemokraterna att ha mycket små chanser att påverka EU-politiken.

Däremot lägger nu SD:s framgång i Europavalet ytterligare grunden till att partiet etablerar sig på allvar i svensk politik.

– Absolut. Det här är ett led i Sverigedemokraternas utveckling till ett etablerat parti. Först får man representation i kommunfullmäktige, sedan riksdagen och därefter i Europaparlamenetet. Det är en institutionaliseringsprocess.

Partiet har ”befäst sin närvaro i de politiska systemen”.

– Det finns väljare som efterlyser deras politik. De här partierna fyller ett tomrum när de gäller invandringspolitik och också i EU-frågan.

Nu vidtar diskussionen om vilken partigrupp som Sverigedemokraterna ska tillhöra. SD vill helst ta rygg på Dansk folkeparti, påpekar Ann-Cathrine Jungar. Men bland annat Sannfinländarna vill inte samverka med partiet. Då skulle det återstå att samarbeta med Marine Le Pens Nationella fronten som skördade stora framgångar i dagens val.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons