Annons
X
Annons
X

Statsvetare: S vill betona ansvarstagande

Inga djupgående skillnader mot regeringens budget. Istället stort fokus på att framstå som trovärdig och ansvarsfull. Så sammanfattas Socialdemokraternas budgetpresentation av statsvetarna.

FÅTAL IDEOLOGISKA MARKÖRER I S-BUDGET

LÄS ÄVEN:
Analys: ”S vinner tävlingen om att vara mest S”

– Men det finns ändå en mycket intressant markör för den universella och generella välfärdsstaten som är ett av Socialdemokraternas klassiska kärnvärden. Och det är detta med en skola för alla och läxhjälp för alla, det vill säga den ska vara inom skolans regi. Medan alliansen ska ha läxhjälp med hjälp av rut. Det är en markör, säger Jonas Hinnfors, statsvetare .

Han menar att kopplar man ihop det med att man höjer sjukförsäkringen till 29 700, som Magdalena Andersson dock inte gjorde någon stor sak av vid presentationen, och toppar upp det med höjt barnbidrag så är det en del av klassisk socialdemokratisk politik.

Annons
X

– Den har man annars slirat ganska mycket på de senaste åren, säger Jonas Hinnfors.

Skolan är en viktig fråga för medelklassväljarna.
Jonas Hinnfors, statsvetare.

Han menar att det höjda sjukförsäkringstaket, som framförallt påverkar dem med relativt hög inkomst också är ett sätt att inkludera medelklassen och de viktiga storstadsväljarna.

– En annan sak som kan tilltala dem är satsningen på skolan. Det är en viktig fråga för medelklassväljarna och även om våra barn generellt klarar sig bra ändå så oroar man sig för stora klasser, säger Jonas Hinnfors.

Annars innehåller budgeten ingen jätteflört med storstadsväljarna som han ser det.

– Men den skrämmer heller inte bort dem. Rut blir kvar och det finns inga äventyrligheten med nya marginalskatter eller något sådant.

Vad är de stora skillnaderna mot Juholts budget?

– Det är egentligen ganska likt. Problemet med Juholts budget var ju att den uppenbarligen var väldigt dåligt förankrad. Men det kom också i en annan politisk kontext. Juholt var ju väldigt mycket vänster i sin retorik men när budgeten sen presenterades så blev den lite av ett ”jaså” i förhållande till alla vänsterpolitiska markörer i hans tal, säger Jonas Hinnfors.

Det är dock tydligt att retoriken nu är helt annorlunda. Magdalena Andersson poängterar ”ansvar för statens finanser”, något som för knappt ett år sedan framförallt var Anders Borg och Fredrik Reinfeldts favoritord.

– Man försöker bygga trovärdighet på ett annat sätt nu. Det här med affärplan är också en markering att partiet nu leds av en kille som arbetat med näringslivet, säger den s-märkta statsvetaren Stig-Björn Ljunggren.

Magdalena Andersson undviker samtidigt ord som solidaritet, jämlikhet och andra värdeladdade uttryck som kan kopplas till klassisk socialdemokrati.

Beror det på att man ser den retoriken som kontaminerad efter den turbulenta tiden med Håkan Juholt?

– Lite kanske. Men ser man det i ett europeiskt socialdemokratiskt perspektiv så har den här typen av retorik tunnats ut och försvunnit på flera håll. Möjligen har den bubblat upp lite i Frankrike med Hollande, men i stort sett har den försvunnit i takt med att man dragit sig lite mot mitten, säger Jonas Hinnfors.

Han förklarar att det visserligen finns väljargrupper som tilltalas av den klassiska retoriken men strategiskt ser man numera ett stort behov av att inte skrämma bort de väljare som inte har den starka ideologiska förankringen till socialdemokratin.

– Nånstans måste de få in de som delvis tycker nåt annat. De som inte är inriktade på de stora förändringar av samhället. Alla socialdemokratiska rörelser har gått den vägen, sen är det som sagt möjligt att man är extra noga nu kortsiktigt för att distansera sig mot Juholt-tiden. Han var liksom anomalin med sin retorik. Den dök upp där, lite till allas förvåning tror jag.

En annan sak som förvånar Jonas Hinnfors är att varken Socialdemokraterna eller regeringen i sin budget betonar miljön starkare för att på så sätt öppna för samarbete med Miljöpartiet.

– Det är egentligen ingen som gullar med Miljöpartiet, vilket är rätt märkligt eftersom de är en viktig spelare och potentiell partner. Förutom stora infrastruktursatsningar är det verkligen inga stora miljösatsningar varken i regeringens eller Socialdemokraternas budgetar.

Något förutom det som skulle innebära stora problem om S och MP skulle samarbeta?

– Nja, jag tror att Miljöpartiet också kan tänka sig att skriva under på en hel del av de här förslagen, säger Jonas Hinnfors.

Satsningar på skola och läxhjälp är rimligen inget som Miljöpartiet kan ha något emot menar han och partierna har, förutom vad gäller miljöskatterna, ungefär samma inställning till den generella skattepolitiken.

Istället ser Jonas Hinnfors andra frågor som ligger utanför budgeten som större potentiella problem för samarbetet. Vinster i välfärden till exempel.

– Där är Miljöpartiet väldigt starkt för valfrihet och mer inne på det än Socialdemokraterna - även om vi inte vet var de kommer landa i frågan till slut.

LÄS OCKSÅ:
Skuggbudgeten presenterades – SvD direktrapporterade

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X