Annons
X
Annons
X

Statsvetare: Reinfeldt onödigt elak mot oppositionen

Fredrik Reinfeldt tar ideologisk strid för sitt skötebarn jobbskatteavdraget. Samtidigt fick KD god utdelning i Moderatledarens sommartal. Däremot var Reinfeldt onödigt hånfull mot oppositionen. Det säger statsvetare till SvD.

Moderaternas partiledare Fredrik Reinfeldt.
Moderaternas partiledare Fredrik Reinfeldt. Foto: ANDERS WIKLUND/SCANPIX

SOMMARTALET

Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap Göteborgs universitet, ser Fredrik Reinfeldts sommartal som mycket ideologiskt, och förvånansvärt fokuserat på ett enda sakpolitiskt område – jobbskatteavdraget.

– Reinfeldt sätter ner foten ideologiskt. Han visar med kraft att han står bakom det stora projekt som man gick till val på 2006 och 2010. Man hade kunnat fundera på att justera grundmodellen nu när det ser ganska dåligt ut med jobbsiffror och så vidare, ändå tror han på projektet och vill gå vidare i samma riktning, säger Jonas Hinnfors till SvD om Reinfeldts besked att Moderaterna vill se ett femte jobbskatteavdrag för 12 miljarder kronor.

Även om Reinfeldt i dag talade som partiledare, inte statsminister, menar Jonas Hinnfors att det finns anledning att tro att detta blir regeringens förslag.

Annons
X

Kommer ett femte jobbskatteavdrag att bli en valvinnare för regeringen?

– Det är nästa fråga. Att Reinfeldt tror på det ideologiska projektet är en sak, men om det blir en valvinnare får vi se. Oppositionen kan göra gällande att trots alla dåliga siffror kör regeringen ett sjunkande skepp i botten. Det är oppositionens möjlighet, att hävda att regeringen inte anpassar sig.

Reinfeldts sommartal kommer strax innan regeringspartierna ska förhandla fram höstbudgeten, alltså valbudgeten inför supervalåret 2014. Jonas Hinnfors konstaterar att av övriga allianspartier var det bara ett, Kristdemokraterna, som fick utdelning i Reinfeldts tal.

Utöver jobbskatteavdraget gav Reinfeldt nämligen besked om att Moderaterna vill sänka pensionärsskatten.

– Ingen av de andra partierna nämndes vid namn, men det var ett parti som fick sin prioriterade fråga lyft. Möjligen kan man se det som en markör att ge något till det parti som har det svårast i opinionen. Däremot fanns inget i talet om Folkpartiets nyckelfråga skolan eller något till Centern.

Kan vi vänta oss en valfläsksbudget från regeringen?

– Det är fortfarande lite av ett frågetecken. Regeringen är trängd i opinionen, frågan är om man då kanske måste lätta på svångremmen mer än man egentligen tycker är rimligt, säger Jonas Hinnfors.

Det enda andra område som Reinfeldt uppehölls sig vid i sitt sommartal vid sidan av jobben var hans återkommande tema om oppositionens oenighet. Malena Rosén Sundström, universitetslektor i statsvetenskap Lunds universitet, reagerar på hur hårt Reinfeldt raljerade över oppositionen, som han bland annat liknade vid en dåligt repeterad orkester.

– Det var onödigt elakt. Han kunde föra fram sitt budskap utan att sänka sig till det här förlöjligandet av motståndarna, säger hon.

Malena Rosén Sundström noterar också en inkonsekvens i Reinfeldts tal: Först kallade han Socialdemokraterna för hycklare för att de sagt att de inte tänker riva upp jobbskatteavdragen trots att de varit emot dem. Sedan liknade han regerandet vid ett pussel, där den borgerliga regeringen byggt på det Socialdemokraterna skapat och inte plockat bort några tidigare pusselbitar – det vill säga inte rivit upp reformer de tidigare varit emot.

– Det här är ett tal hans medarbetare borde ha läst igenom noga många gånger, hur kan de missa en sådan grej? Det skulle ha formulerats på ett annat sätt.

Hon konstaterar också att Reinfeldts antydningar om att alliansregeringen är bättre på att hålla vallöften än socialdemokratiska regeringar inte har stöd i forskningen.

– Även Socialdemokraterna har goda procent i att uppfylla vallöften. I Sverige är politikerna generellt bra på det, det är Moderaterna inte ensamma om, säger Malena Rosén Sundström

Annons
Annons
X

Moderaternas partiledare Fredrik Reinfeldt.

Foto: ANDERS WIKLUND/SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X