Annons
X
Annons
X

Statsvetare: Reinfeldt försvagar Billströms auktoritet

Den kritik som statsminister Fredrik Reinfeldt i dag riktar mot Tobias Billström är historiskt hård. Det är flera statsvetare eniga om. Och nu kan migrationsministern sitta löst.

Av SvD, TT

SE REINFELDTS TUFFA ORD HÄR OVAN

Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet som bland annat har skrivit en bok om politiskt ledarskap, tror knappt att det är sant, när han får höra statsminister Reinfeldts ord om Billström.

– Jag kan inte tänka mig något exempel från svensk politisk historia där en statsminister riktat så pass hård kritik mot en ledamot i regeringen. Det normala vid den här typen av motsättningar, det som är praxis, är att avgå. Det finns flera exempel på det. Till exempel Erik Åsbrink, när han avgick som finansminister när Göran Persson var statsminister.

Handlar det om en desavouering?

Annons
X

– Det är definitivt rätt ord. Vad han gör genom att göra det offentligt, implikationen av denna brist på förtroende, är att försvaga Billströms auktoritet och hans politik. Det är konsekvensen av det hela.

Statsministern kommenterade under eftermiddagen stormen kring Tobias Billström, och kritiserade honom för flera felsteg under senare tid – och för att ha avvikit från inriktningen för den moderata migrationspolitiken.

Reinfeldt kallade de uttalanden som Billström gjort är mycket olämpliga och att det är bra att han bett om ursäkt för det.

– Han har på sistone brustit några gånger och det är försvårande att det har skett vid flera tillfällen. Därför har jag gjort klart för Tobias Billström att vägen för att återvinna förtroendet går via att han håller sig till den humana inriktning vi har på politiken och att han arbetar hårt för att återvinna sitt förtroende, sa Reinfeldt.

– Det är en ovanlig åtgärd att kritisera sin minister på det sättet, säger statsvetaren Peter Esaiasson vid Göteborgs universitet.

Även Jörgen Hermansson, statsvetare vid Uppsala universitet, är förvånad över Reinfeldts uttalande.

– Det är anmärkningsvärt. Många regeringschefer har säkert sagt liknande saker internt för att uppfostra sina ministrar, men inför öppen ridå är det ovanligt. Jag kommer inte på något liknande exempel, säger han.

Jörgen Hermansson anser att Billströms ställning är försvagad.

– Han sitter löst nu. Rimligen betyder uttalandet från Reinfeldt att Billström sitter löst om han inte återvinner sitt förtroende.

Hermansson beskriver Billström som hett villebråd.

– Det blir larvigt om det inte får effekt om han kommer med en till groda. Och varje gång han säger något nu som drar lite åt det kontroversiella hållet så kommer folk att ställa sig frågan om det är inom ramen för hans mandat. Om han trampar över igen så är det osannolikt att han klarar sig med att be om ursäkt.

Testa dig i senaste veckornas nyhetsquiz

V40 | Vad misstänks partiledaren för? quiz.svd.se V 39 | Vad heter den omstridda boken? quiz.svd.se V 38 | Bäst betalda fotbollsspelaren? quiz.svd.se Reinfeldts sågning av Billström svd.se/8012842.svd

SvD.se och TT

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X