Annons

Statsvetare: Att bilda regering kan ta veckor

Det Konservative Folkepartis ledare Søren Pape Poulsen och Socialdemokratiets Mette Frederiksen i en partiledardebatt i folketinget efter att valresultatet presenterats på valnatten.
Det Konservative Folkepartis ledare Søren Pape Poulsen och Socialdemokratiets Mette Frederiksen i en partiledardebatt i folketinget efter att valresultatet presenterats på valnatten. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix/TT

Det röda blocket fick majoritet i det danska folketingsvalet och Socialdemokratiets Mette Frederiksen väntas bli föreslagen som ny statsminister.

Men hon har inte någon lätt uppgift framför sig och regeringsbildandet kan dra ut på tiden.

Under strecket
Emma Gyllestad / TT
Publicerad

– Det skulle inte förvåna mig om det tar tre veckor, säger statsvetaren Rune Stubager, professor i statsvetenskap vid Ålborgs universitet.Socialdemokratiet (S) fick flest röster i det danska valet, 25,9 procent, och tillsammans med stödpartierna Radikale Venstre (RV), Socialistisk Folkeparti (SF) och Enhedslistan (E) säkrar de majoritet med 91 mandat i folketinget. Trots det kan Danmark vänta sig en snårig väg till regeringsbildandet.

Det som händer nu är att den nuvarande statsministern, Venstre-ledaren Lars Løkke Rasmussen, träffar drottningen under torsdagsmorgonen och meddelar att han lämnar sitt uppdrag. Därefter samlas alla partiledare hos drottningen för att meddela vem de tycker ska få uppdraget att bilda regering. Och det blir till att börja med S-ledaren Mette Frederiksen.

Annons
Annons
Annons