Annons
X
Annons
X

Statsvetare: Östros flyttar fram sina positioner

Thomas Östros uttalade inget stöd till S-ledaren Håkan Juholt när han fick frågan. Det förvånar S-märkte statsvetaren Ulf Bjereld, som tror att om det blir ledarskifte har framträdandet stärkt Östros.

Kollegan Stig-Björn Ljunggren tolkar framträdandet som ett partilojalt sätt att framföra kritik.

Thomas Östros och Håkan Juholt
Thomas Östros och Håkan Juholt Foto: MONTAGE SCANPIX

När förra
Socialdemokratiske ministern Thomas Östros, som i våras när Håkan Juholt blev partiledare tvingades lämna partiets verkställande utskott, i SVT:s Agenda fick frågan om han hade förtroende för Håkan Juholt blev svaret inte ja. Istället sa han:

”Jag har ju väldigt starkt förtroende för de ledamöter i VU som satt under en hel dag och resonerade om de här frågorna tillsammans med Håkan Juholt. Och det beslut dom fattar, det har jag förtroende för. Så jag har ingen annan åsikt.”

Östros svar gör socialdemokraten och statsvetaren Ulf Bjereld mycket förvånad.

Annons
X

– Nu har verkställande utskottet gjort ett kollektivt uttalade där man står bakom Juholt. Att en så tung partirepresentant som Thomas Östros väljer att inte ta det steget och säga ”ja, jag har förtroende för min partiledare”, är det mycket oväntat och uppseendeväckande.

Skulle det bli ett partiledarskifte kommer Östros att vara en av toppkandidaterna.
Statsvetaren Ulf Bjereld

Bjereld tror att det ligger en medveten strategi bakom Östros uttalande, och att Östros antingen vill ge uttryck för personlig bitterhet gentemot Juholt, eller att det ska tolkas som en markör tänkt att urholka Juholts ställning ytterligare och flytta fram sina egna positioner.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  En tredje tolkning är att Östros inte uttryckte sig tillräckligt precist, men det tror Bjereld är minst sannolikt.

  – Han är en så pass erfaren politiker att han inte säger sådana här saker omedvetet.

  Resultatet av utspelet blir, enligt Bjereld, att det åter blir fokus på interna strider i partiet istället för på partiets politik.

  – Det som gör det häpnadsväckande är att Östros först säger att nu är det dags att sätta fokus på politiken och inte irra bort sig i personfrågor, och sen gör han så här själv.

  Bjereld tror att Juholt kommer att sitta kvar, men att om han tvingas avgå så har Östros med framträdandet påmint om att han är en skicklig politiker.

  – Många har reagerat på att om man bortser från det han sa om Håkan Juholt så tycker man att Östros gjorde en gedigen och stark insats i Agenda. Skulle det bli ett partiledarskifte kommer Östros att vara en av toppkandidaterna.

  Stig-Björn Ljunggren, också S-märkt statsvetare, gör en annan tolkning.

  – Det Östros sa var att han står bakom VU:s uppfattning och den är att Juholt ska få en chans, men fixar han det inte så är han slut. Så tolkar jag det.

  Ljunggren är inte heller förvånad över utspelet, utan menar att det är precis så man ska uttrycka sig om man vill visa att man är en ansvarstagande socialdemokrat.

  – Det som är unikt med det här är att Östros har varit väldigt förtegen, och det har varit i lojalitet med partiet. Men nu pekar lojaliteten mot att någon måste framföra en konstruktiv kritik och det var det han levererade. Han formulerade en mer kärleksfull kritik än ett sms där man är förbannad, säger Stig-Björn Ljunggren och syftar på Sigtunas kommunalråd
  Anders Johanssons sms till partikamrater som innehöll skarp kritik mot partiledaren.

  Ljunggren tror också att Östros är på väg bort från politiken, men inte vill lämna arenan tigandes.

  – Det han säger är också att det är de som sitter i verkställande utskottet som har ansvar för Socialdemokraterna, inte Håkan Juholt.

  Nyligen kom
  Skops senaste väljarbarometer, som visar att Socialdemokraterna tappat 4,9 procentenheter och nu ligger på 26,8 procent. Tappen jämförs med förra mätningen, som still största delen genomfördes före uppmärksamheten kring Håkans Juholts hyresersättning.

  – Därför är det inte så konstigt att de tappar. Det intressanta blir när det börjar komma mätningar som jämför sig med de här mätningarna, som alltså är gjorda efter hyresersättningen blev känd. Först då vet vi om partiet fortsätter att sjunka, säger Ulf Bjereld.

  LÄS OCKSÅ:
  Så undvek Östros frågan om förtroendet för Juholt

  LÄS OCKSÅ:
  Ras för S i Skops valbarometer

  Annons
  Annons
  X

  Thomas Östros och Håkan Juholt

  Foto: MONTAGE SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X