Annons
X
Annons
X

Statsvetare om uttalandena från SD:s vice partiledare

SD-toppen Jonas Åkerlunds uttalande om invandrare som ”parasiter” blåser över – så länge partiledaren Jimmie Åkesson agerar kraftfullt, tror statsvetaren Jonas Hinnfors. Men samtidigt finns en risk att Åkerlund nu kan bli en belastning för partiet.

SE KLIPPET: ÅKERLUND BLIR KONFRONTERAD

Sverigedemokraternas vice partiledare Jonas Åkerlund har hamnat i blåsväder efter uttalanden om invandrare i en intervju från 2002. Under intervjun, som sändes i SD:s närradio, jämförde han invandrare med ”parasiter”, avslöjar
Aftonbladet.

– Skulle vi återsända 500 000 av de allra värsta parasiterna i Sverige, alla den här typen av problem som du pratar om nu skulle vara borta då, säger Jonas Åkerlund bland annat i närradiosändningen, enligt Aftonbladet.

Jonas Åkerlund menade också att merparten av mobbningen på svenska skolor beror på invandrare.

Annons
X

– Man hoppar på någon, tarmarna spricker, revbenen går av. Skulle vi signalera en sådan gång, att de här unga mobbarna och deras familj får åka hem igen, och de kommer aldrig hit. I det ögonblicket skulle mobbningen upphöra på nästan alla skolor, eftersom ingen vill ta den risken, sade Jonas Åkerlund.

När Aftonbladet konfronterar Åkerlund med uttalandet syns på tv-bilderna hur en synbart irriterad Åkerlund vänder sig hastigt om i ett slags utfall mot reportern Karin Östman.

– Nu lägger du av, säger Åkerlund till reportern.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Risken finns att Jimme Åkesson får återkommande frågor om detta.
  Statsvetaren Jonas Hinnfors.

  Flera partiledare har varit kritiska mot Jonas Åkerlunds uttalanden i närradiosändningen. Även Sverigedemokraternas partiledare
  Jimmie Åkesson tar avstånd, men säger till Aftonbladet att saken är utagerad i och med att Jonas Åkerlund har tagit avstånd från det han sade 2002.

  Samma åsikt delas förmodligen av partiets väljare – mycket tyder nämligen på att SD inte kommer att förlora i stöd på grund av parasitjämförelsen, menar Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

  – Under järnrörsskandalen fångades det på film hur ledande partiföreträdare gjorde och sade saker som var uppenbart långt över gränsen för vad de flesta anser rimligt. Trots det ökade SD i opinionen. Forskningen pekar på att den här typen av skandaler ebbar ut så snart som man slutar prata om dem i medierna, säger Jonas Hinnfors till SvD.

  Sverigedemokraternas stöd hos väljarna handlar i stället om hur ofta invandringsfrågan debatteras av de andra riksdagspartierna eller hamnar på agendan i svenska medier.

  – Under det senaste året har SD vuxit kraftigt i opinionen. En intuitiv känsla är att invandringspolitik har hamnat på dagordningen i flera sammanhang, bland annat i diskussioner om papperslösa flyktingar, polisens Reva-projekt, om hur arbetskraftsinvandrare behandlas illa, och inte minst på grund av Syrienkrisen, säger Jonas Hinnfors.

  SD kan samtidigt förhålla sig till andra spelregler än de andra riksdagspartierna. Anledningen är att SD:s kärnväljare redan är kritiska mot invandring. Däremot kan nya väljare skrämmas bort från partiet om inte partiledningen agerar tillräckligt kraftfullt mot Jonas Åkerlund.

  Hittills har partiledningen varit försiktiga i uttalandena om hans framtid, men inställningen till honom kan ändras längre fram.

  – Risken finns att Jimme Åkesson får återkommande frågor om detta, i och med att Jonas Åkerlund är partiets vice ordförande. Då blir det en belastning för partiet, och kanske även ett problem i väljarnas ögon, säger Jonas Hinnfors.

  Fortsätter skandalerna riskerar Sverigedemokraterna att på längre sikt förlora det förtroende som partiet byggt upp under de senaste åren, säger Jonas Hinnfors.

  – Nya väljare kan rygga tillbaka om det kommer väldigt drastiska uttalanden som närmar sig rasism. Var gränsen går är svår att beskriva. Men rent principiellt måste SD undvika att hela tiden hamna i händelser där ledande partiföreträdare gör uttalanden som i grunden är rasistiska.

  SvD.se har sökt Jonas Åkerlund för en kommentar.

  Se när Aftonbladet konfronterar Jonas Åkerlund svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X