Annons
X
Annons
X

Statsvetare: Nederlagen försämrar förhandlingsläget inför valet

Nederlagen för Miljöpartiledningen i kongressen kan försvåra förhandlingarna med andra partier i riksdagsvalet 2014. Att språkrören trots allt verkar frimodiga kan betyda att de lutar åt ett samarbete med S, tror statsvetaren Jonas Hinnfors.

Votering på Miljöpartiets kongress i Västerås.
Votering på Miljöpartiets kongress i Västerås. Foto: SCANPIX

I går gick kongressen emot Miljöpartiets ledning i tre tunga frågor. Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, säger att resultaten av omröstningarna tyder på att ledningen har en svagare ställning än i andra svenska riksdagspartier.

– Framför allt är de kanske svagare än de själva hoppats på för att kunna ha ett tydligt förhandlingsutrymme med andra partier före och efter valet 2014, säger Jonas Hinnfors.

Han tror att andra partier kan känna sig osäkra och tvivla på MP som förhandlingspartner om de inte känner att de kan lita på det partiledningen säger.

Annons
X

– Ledningen säger en sak, men så säger kongressen en annan. Då kanske man blir lite tveksam, säger Jonas Hinnfors.

Ledningen säger en sak, men så säger kongressen en annan. Då kanske man blir lite tveksam.
Jonas Hinnfors

Kongressen beslutade, mot partiledningen, att verka för att återställa arbetsgivaravgiften för unga, sänkning av normalarbetstiden till 35 timmar i veckan och att kräva att vinster i välfärden utan undantag återinvesteras i verksamheten. Av de frågorna har vinster i välfärden störst betydelse, enligt Jonas Hinnfors.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Vinstfrågan har varit en symbolfråga. Det är möjligt att det finns ett tolkningsutrymme i det Miljöpartiet nu har beslutat, men det står ändå ideologiskt väldigt långt från Alliansen.

  35-timmarsarbetsveckan tror Jonas Hinnfors att det blir lättare att förhandla om eftersom han inte tror att MP kommer att avstå från att bilda regering med någon som säger att en förkortning av normalarbetstiden inte kommer att ske under nästa mandatperiod. Arbetsgivaravgiften för unga är enligt honom inte lika ideologiskt laddad fråga som vinster i välfärd, och MP och Alliansen kommer relativt lätt att kunna förhandla om det.

  Jonas Hinnfors tycker att språkrören Åsa Romson och Gustav Fridolin verkar frimodiga trots motgångarna, och det kan ses som ett tecken på att de står närmare Socialdemokraterna. Inför kongressen sade också Gustav Fridolin att hoppet om att samarbeta med Moderaterna har släckts under åren som gått, och att MP hoppas kunna samarbeta med Socialdemokraterna.

  – Det skulle kunna vara så att partiledningen börjat glida mot att det är Socialdemokraterna man trots allt närmar sig, att det är vad man känner är det rimligaste. Då kanske man inte är så bekymrad, säger Jonas Hinnfors.

  Samtidigt tror han att språkrören är mer missnöjda än vad de vill påskina.

  – Jag skulle tro att man är lite bekymrad. Det är ändå frågor som partiledningen drivit, så nu vet alla var partiledningen står. Nu måste de ändå driva frågor man inte riktigt bejakar, säger Jonas Hinnfors.

  Vinster i välfärden är också det ställningstagande som kan locka flest väljare till MP, menar Jonas Hinnfors.

  – Men det hänger på att det blir en stor fråga i valet, och nu verkar både S och M vilja styra valet mot andra frågor. Lyckas de med det påverkas nog inte väljarna så mycket av de här besluten.

  Annons
  Annons
  X

  Votering på Miljöpartiets kongress i Västerås.

  Foto: SCANPIX Bild 1 av 7

  Grön ungdoms språkrör Lorentz Tovatt och Magda Rasmussen talade på Miljöpartiets kongress i Västerås.

  Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX Bild 2 av 7
  Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX Bild 3 av 7

  Gustav Fridolin och Åsa Romson valdes till språkrör på Miljöpartiets kongress i Västerås.

  Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX Bild 4 av 7

  Miljöpartiets språkrör Åsa Romson och Gustav Fridolin under Miljöpartiets kongress i Västerås som inleddes på fredagen.

  Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX Bild 5 av 7

  Miljöpartiet Gustav Fridolin och Anders Wallner (partisekreterare) under pressträffen inför partiets kongress i Västerås.

  Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX Bild 6 av 7

  Votering i frågan om förkortad arbetstid till 35 timmar i veckan, på Miljöpartiets kongress i Västerås. Det blev ett klart ja för att lägga till det i partiprogrammet.

  Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX Bild 7 av 7
  Annons
  X
  Annons
  X