Annons
X
Annons
X

Statsvetare: ”MP sätter agendan”

Miljöpartiet har haft störst inflytande över de rödgrönas valmanifest medan Socialdemokraterna fått stå tillbaka för flera krav från sina systerpartier. ”Det är inte Mona Sahlin som håller i taktpinnen”, säger statsvetaren Jenny Madestam som samtidigt ser en tydligt ideologisk valplattform från de rödgröna.

Foto: SCANPIX OCH MARIA SKULDT

Mer om alliansens manifest

Foto: SCANPIX

Läs mer:

VAL 2010 – få de senaste nyheterna och mycket mer på
SvD:s valsajt

Koldioxidskatten, FRA och flera klimatsatsningar på bostäder och investeringar i infrastruktur samt halverad restaurangmoms. Miljöpartiet har haft mest inflytande över de rödgrönas valplattform, enligt statsvetaren Jenny Madestam.

– Det är helt klart Miljöpartiet som sätter agendan, men även Vänsterpartiet har fått igenom förslag som att riva upp FRA-lagen.

Annons
X

Sammanlagt har dock Vänsterpartiet gått med på flest skattesänkningar, visar de rödgrönas manifest.

Mest förvånad är Jenny Madestam över att det rödgröna inte lyckats komma överens om en förändring av föräldraförsäkringen – alla tre partier har på sina egna kongresser beslutat att man vill ha fler så kallade pappadagar.

– Det skulle kunna vara ett sätt att få fler mittenväljare att rösta på de rödgröna om man tydligt tog ställning.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Men samtidigt som några överenskommelser saknas – till exempel den om hur den nya förmögenhetsskatten ska se ut – menar Jenny Madestam att de rödgrönas manifest är ideologiskt entydigt.

  – Jag tycker man kan urskilja många exempel på en ganska klassisk vänsterpolitik – rätten till heltid, nattöppna dagis och stora satsningar på vård omsorg och klimat.

  En tydlig ideologisk linje är också precis vad Mona Sahlin behöver när opinionssiffrorna pekar nedåt, menar Jenny Madestam.

  – Det är så man får soffliggarna att vakna och det behöver vänsterblocket.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: SCANPIX OCH MARIA SKULDT Bild 1 av 4
  Foto: LEIF R JANSSON/SCANPIX Bild 2 av 4
  Foto: SCANPIX Bild 3 av 4
  Foto: SCANPIX Bild 4 av 4
  Annons
  X
  Annons
  X