Annons
X
Annons
X

”Den del av M som vill närma sig SD är stark”

Splittringen inom Moderaterna om hur Alliansen ska förhålla sig till Sverigedemokraterna intensifieras. Frågan handlar också om inställningen till hela allianssamarbetet.

– Det pågår en debatt inom M att man mer ska stå för den egna linjen, säger Tommy Möller, statsvetare.

Det nya politiska läget
[object Object]
Tommy Möller. Foto: Pi Frisk

I onsdags publicerade Muf:s ordförande Rasmus Törnblom en debattartikel med krav på att moderpartiet ska fälla regeringen med hjälp av Sverigedemokraterna (SD). Bodil Sidén, andra vice förbundsordförande i Muf, meddelade på onsdagskvällen på DI-debatt att hon med sorg i hjärtat lämnar sina uppdrag i Muf i protest mot Törnblom.

”Här går min gräns. Det är mitt eget val. Som politiskt engagerad är det viktigt att hålla fast vid sina värderingar och principer”, skriver Bodil Sidén.

Frågan är hur majoriteten av partimedlemmarna tänker? SvD har pratat med statsvetare som tecknar en splittrad bild av Moderaterna.

Annons
X

– Ungdomsförbund går sin egen väg. Men det är samtidigt en indikation på att det pågår en öppnare diskussion i delar av partiet än tidigare. Man har olika åsikter om vägen framåt. Inte ens majoriteten av partiet verkar glasklart samstämmig, säger Jonas Hinnfors vid Göteborgs universitet.

Tommy Möller, Stockholms Universitet, går ett steg längre:

Men den del av partiet som vill närma sig SD upplever jag som ganska stark.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det pågår en nationell debatt inom partiet om hur man ska se på konstellationer. Det är som jag kan bedöma en ganska öppen fråga. Men den del av partiet som vill närma sig SD upplever jag som ganska stark. Minns den interna kritiken som fanns efter Decemberöverenskommelsen, påminner Tommy Möller.

  Statsvetaren konstaterar att tystnaden från partiledaren Anna Kinberg Batra ska ses i ljuset av hennes roll att nu hålla ihop partiet.

  – Det är många som undrar hur hon själv ställer sig. Moderaterna har alltid varit alliansens främsta tillskyndare. Även innan den fanns. Men nu är spelfältet förändrat, säger Tommy Möller.

  Moderaterna har alltid varit alliansens främsta tillskyndare. Även innan den fanns. Men nu är spelfältet förändrat.

  Kristdemokraterna har uttryckt en vilja att använda sig av SD för att fälla regeringen.

  – KD är ett mindre parti. Samtidigt var det KD som såg till att Decemberöverenskommelsen sprack, erinrar Tommy Möller.

  Centerpartiet är det parti inom alliansen som skiljer ut sig dramatiskt i asylfrågan.

  – De står i princip för fri invandring. Det är en betydande sten i skon för alliansen. Moderaternas interna debatt präglas förmodligen i alla fall delvis av det. Man tänker inte så mycket på konstellationer utan att man mer ska stå för den egna linjen, säger Tommy Möller.

  Annons

  Tommy Möller.

  Foto: Pi Frisk Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X