Annons
X
Annons
X

S-statsvetare: Situationen för MP oerhört allvarlig

Den senaste SvD/Sifo visar på stärkta resultat för Socialdemokraterna och fortsatt låga opinionssiffror för Moderaterna och Miljöpartiet. Enligt S-märkte statsvetaren Ulf Bjereld har statsminister Stefan Löfvens hantering av terrordådet i Stockholm gett honom och hans parti en skjuts framåt i opinionen.

Opinionsmätningar
Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin och Isabella Lövin.
Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin och Isabella Lövin. Foto: Henrik Montgomery/TT

Moderaterna är i den senaste opinionsundersökningen från SvD/Sifo nere på siffror ”som är väldigt, väldigt låga” och det finns ”inget ljus i tunneln” för Anna Kinberg Batras parti. Detta menar Ulf Bjereld, statsvetare och ordförande för Socialdemokrater för tro och solidaritet.

– Det här stärker trycket ytterligare på Anna Kinberg Batra. Någonstans går förstås en smärtgräns för partiet. Än är vi inte där, men fallet måste snart stoppas.

Med 17,5 procents väljarstöd fick M sitt sämsta resultat sedan hösten 2003. Samtidigt går Socialdemokraterna svagt framåt: Från 28 procent före attentatet till 32 procent efter (sammanlagt 29,9 för april).

Annons
X

Precis som med Moderaterna så finns inget ljus i tunneln för Miljöpartiet just nu.

Socialdemokraterna går framåt, vad säger du om det?

– Det var inte oväntat, det är inte ovanligt att regeringspartier stärks av krishändelser. Stefan Löfven har fått mycket beröm, även av oppositionsledarna, för sitt sätt att hantera krisen, så på så sätt är jag inte förvånad över att partiet har gått framåt i denna mätning.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Hur länge håller ”landsfader”-effekten i sig för Stefan Löfven?

  – Det är väldigt osäkert, det kan bli så att den sjunker ned igen, men det kan också bli så att det här öppnar en dörr för Stefan Löfven att ta steget framåt. Om effekten blir varaktig kan man aldrig veta i förväg, det beror på med vilken skicklighet Stefan Löfven fortsätter på det här sättet och vilka andra politiska händelser som inträffar. Så det är omöjligt att sia om, säger Ulf Bjereld.

  Ulf Bjereld, statsvetare och ordförande för Socialdemokrater för tro och solidaritet, menar att det inte var oväntat att Socialdemokraterna går framåt efter terrorattacken i Stockholm. Foto: Adam Ihse/TT

  Miljöpartiet kom i dagarna med ett förslag om fotboja för de som har fått avslag på sin asylansökan och bedöms vara en säkerhetsrisk. Enligt Ulf Bjereld kommer det knappast att ge partiet en knuff framåt i opinionen.

  – MP ligger så oerhört lågt i den här mätningen, och de kanske inte kommer att sjunka så mycket mer, men frågan är: Finns det någon väg tillbaka för dem? Utspelet om fotboja hade ett drag av desperation över sig och har lett till mycket hånfullhet gentemot partiet i sociala medier. Jag tror att situationen för partiet är oerhört allvarlig. Precis som med Moderaterna så finns inget ljus i tunneln för Miljöpartiet just nu.

  De frihetliga vindarna bland alliansväljarna söker sig till Centerpartiet.

  Centerpartiet ligger i undersökningen kvar på en hög nivå: 13,8 procent. Ulf Bjereld förklarar detta med att C har profilerat sig som det parti som är mest frihetligt inom alliansen.

  – Dels så kan man notera att Centerpartiet som har varit starkast när det gäller att förespråka en generös flykting- och immigrationspolitik. De har inte rusat med de andra partierna när det gäller krav på att profilera sig i frågor som lag och ordning, brott och straff. De frihetliga vindarna bland alliansväljarna söker sig till Centerpartiet. De övriga allianspartierna har inte utmärkt sig på samma sätt som Centerpartiet.

  Annons

  Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin och Isabella Lövin.

  Foto: Henrik Montgomery/TT Bild 1 av 2

  Ulf Bjereld, statsvetare och ordförande för Socialdemokrater för tro och solidaritet, menar att det inte var oväntat att Socialdemokraterna går framåt efter terrorattacken i Stockholm.

  Foto: Adam Ihse/TT Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X