Annons
X
Annons
X

Statsvetare: Idégruppsfalangen missbedömde sin legitimitet

Förslagen i idéprogrammet tycks inte locka nya väljare till Centern, menar statsvetaren Mikael Sundström, som är förvånad att bråket som nu blossar i partiet inte dykt upp tidigare.

”Falangen som står bakom idéprogrammet trodde att de hade legitimitet. De gjorde en felbedömning”, säger han.

Foto: HENRIK MONTGOMERY/SCANPIX

I dag återvänder Annie Lööf från den avbrutna semestern i Thailand, för att ta itu med striden kring partiets nya idéprogram. Flera tunga c-politiker har reagerat på formuleringar kring månggifte, avskaffande av skolplikt och fri invandring. Enligt Mikael Sundström, statsvetare vid Lunds universitet, är de uppmärksammade sakfrågorna bara utslag av den verkliga stötestenen – om C ska ha en nyliberal inriktning som fokuserar oerhört mycket på att sätta individen i centrum eller en mer socialliberal.

Om förslagen i idéprogrammet skulle locka väljare borde det ha synts i mätningarna.
Mikael Sundström

Debatten kring idévägvalet borde egentligen ha kommit redan när en ny partiledare valdes efter Maud Olofsson. Att efterträdaren blev Annie Lööf, som kom från nyliberala Stureplanscentern, tydde på att partiet hade gjort sitt val i frågan, och nu blir den nyliberala falangen förvånad över att möta ett så starkt motstånd.

Annons
X

– Den enda förklaringen till att man inte förutsåg det här är att man inte hade en tillräckligt stark djävulens advokat i gruppen som jobbade med idéprogrammet, säger Mikael Sundström.

Han tror att programmet nu kommer att revideras så att ett förslag som kan gå igenom presenteras på C-kongressen, utan att Annie Lööf tagit stor skada i debatten.

– Hon har medvetet ställt sig utanför idédebattsgruppen, även om alla vet att hon är starkt knuten till den här falangen. Att många tunga C-namn kritiserat det här visar på att man har högt till tak i partiet, men tyder också på en besvikelse. Man trodde att opinionssiffrorna skulle gå upp när man bytte partiledare, men så blev det inte, säger Mikael Sundström.

Hur ska partiet locka nya väljare?

– Det är tiotusenkronorsfrågan. Om förslagen i idéprogrammet skulle locka väljare borde det ha synts i opinionsmätningarna. Annie Lööf satt med i den grupp som skulle analysera varför Centern gick så dåligt i förra valet, och de kom fram till att partiet varit otydligt. Men det som händer nu bidrar inte direkt till att partiet framstår som tydligare.

Enligt honom blir det intressant att se hur Alliansen klarar sig när både Kristdemokraterna, Centern och eventuellt också Folkpartiet kanske kommer att behöva stödröster i nästa val.

– I förra valet fick både KD och C en del stödröster, så de fördelade sig på båda partier. Men om opinionsmätningarna visar att ett av partierna ligger mycket under det andra är det risk att alla stödröster går dit, och då kan det med störst stöd i mätningarna ut ändå. Och FP har hamnat lite i skymundan, trots att det går oerhört dåligt för dem också. Det kan hända att också de behöver stödröster, säger Mikael Sundström.

Annons
Annons
X
Foto: HENRIK MONTGOMERY/SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X