Annons
X
Annons
X

Statsvetare: FRA-frågan kan hänga med till nästa val

Förtroendet för regeringen kommer att sjunka ända fram till nästa val om inte regeringen river upp det hårt kritiserade FRA-förslaget, enligt statsvetaren Henrik Oscarsson vid Göteborgs universitet. Tillsätt en parlamentarisk utredning, gärna med inslag av en medborgarkommission, lyder förslaget.

”MEDBORGARKOMMISSION BORDE FÅ TYCKA TILL”

Var tredje väljare har fått minskat förtroende för regeringen efter FRA-krisen, enligt en ny mätning från GP/Sifo. Endast 4 procent svarar att de fått ökat förtroende för regeringen medan fler än hälften av de tillfrågade, 55 procent, svarar att deras förtroende inte påverkats av FRA-debatten.

– Jag är inte förvånad med tanke på den senaste tidens högljudda debatt, säger Henrik Oscarsson, docent i statsvetenskap vid Göteborgs universitet som bland annat skrivit en bok om övervakning av svenska medborgare på femtiotalet och studerar väljarbeteende till SvD.se.

Hur stor är belastningen för regeringen?

Annons
X

– Om man inte lägger locket på kommer FRA-debatten följa med in i valrörelsen 2010. Vill man vända opinionen måste man visa på krafttag, visa att man tar motståndarna på allvar och tillsätta en parlamentarisk utredning. Gärna med inslag av en medborgarkommission så att allmänheten upplever att man går grundligt till väga, säger Oscarsson, själv motståndare till lagförslaget.

Även fp-ledamöterna Birgitta Ohlsson, som lade ner sin röst i omröstningen, och Camilla Lindberg som röstade nej har föreslagit en parlamentarisk utredning.

Kritiken har varit massiv, framför allt bland unga väljare. Vad är förklaringen?

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Vi rör oss i en ny terräng. För den yngre generationen är deras datorer som kläderna på deras kroppar. De tolkar det som om regeringen har kränkt deras intimsfär. Sveket blir extra stort när liberala partier som fp och c röstar ja, det hade ingen väntat sig av dem. För moderater och socialdemokrater är steget inte lika långt.

  Samtidigt tror Henrik Oscarsson att annat missnöje än det mot FRA-lagen kan ligga bakom förtroendetappet.

  – Det finns ett allmänt missnöje med regeringens politik som jag skulle tro leder folk till att uppge att de fått minskat förtroende, inte bara på grund av FRA-lagen. Även a-kassan och andra uppmärksammade frågor kan ha påverkat.

  Han får medhåll av Olof Ruin, professor emeritus i statsvetenskap vid Stockholms universitet.

  – Det finns ett missnöje utöver det om FRA-lagen som kan spela in, säger han till SvD.se.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X